Elektrikli süpürgeyi model alan temizlik işçisi, sokakları kısa sürede temizleyen sistem geliştirdi

Konya'nın merkez Meram Belediyesi'nde görevli temizlik işçisi sokakları daha hızlı temizleyen bir sistem geliştirdi. Elektrikli süpürgenin çalışma yön

Konya'nın merkez Meram Belediyesi'nde görevli temizlik işçisi sokakları daha hızlı temizleyen bir sistem geliştirdi. Elektrikli süpürgenin çalışma yönteminden ilham alan temizlik işçisi, sistem sayesinde 3 işçinin 6 saate yaptığı işi 1 saate indirdi.

Meram Belediyesi bünyesinde 8 yıldır temizlik işçisi olarak çalışan Mehmet Ali Yaz, sokak araları ve kaldırımları daha kısa sürede temizleyecek projeyi hayata geçirdi. Belediye işçisinin yönteme göre, artık sadece düz sokak ve caddeler değil kaldırımlar ve araçlarının giremediği yerler bile temizlenebilecek. Elektrikli süpürgelerin çalışma yöntemine benzeyen sistem sayesinde özellikle sonbahar da dökülen yapraklar daha kısa sürede temizlenebilecek.

Sistem için çok uzun süre kafa yorduğunu belirten belediye işçisi Mehmet Ali Yaz, "Meram Yeniyol'da altgeçit ile Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasındaki mesafeyi 3 mesai arkadaşımla birlikte sabahtan öğleye kadar zor temizliyorduk. Bu zorluklar beni böyle bir proje geliştirmeye yöneltti. Bilal Kulekaya arkadaşımla birlikte üzerinde çalıştığımız sistemin elektrik süpürgelerinde de olduğu aklıma geldi.

Temizlik aracı yerleri sürdüğü sırada deposundan dışarıya hava gönderiyordu. Ben de bu havayı nasıl kullanabileceğimi düşündüm. Temizlik araçlarının deposunun üzerinden boşa giden havayı önce bir hortuma aktardık. Ardından bu hortumu araca monte ettik. Böylece yüksek çekim gücüne sahip hortum temizlik aracının önünde biriken her türlü çöpü içine çekiyor. Bu sayede 3 işçinin yaklaşık 6 saatte temizlediği alanları 1 saatte temizleyebiliyoruz. Sistem şuan mükemmel çalışıyor." diye konuştu.

İlçe genelinde yolların ve kaldırımların süpürülmesi için 8 adet süpürgeli aracın 24 saat görev yaptığını belirten Meram Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Hasan Ben ise işçileri en çok kaldırımlardaki yaprakların uğraştırdığına dikkat çekti.

Sonbahar ile birlikte saatler süren yaprak temizliği nedeniyle diğer işlerin aksadığını anımsatan Müdür Ben, "Daha önce kaldırım üzerindeki ağaç yapraklarının süpürgeli aracın önüne getirilmesi işi temizlik işçileri tarafından yapılıyordu. Operatör arkadaşımızın bu yeni buluşuyla kaldırımların temizlenmesi işi çok daha hızlı bir şekilde ve daha az personelle yapılıyor. 3 kişinin yapacağı işi 1 personelle daha kısa süre içinde yapabiliyoruz. Bu sistemi kuran arkadaşımıza teşekkür ediyorum." dedi.

Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı da işçisini tebrik etti. Belediye atölyesinde yapılan sistemin hiç bir maliyetinin olmadığının altını çizen Başkan Kalaycı, "İşçimizin bulduğu yöntem artık temizlik hizmetlerinin daha hızlı yapılmasını sağlayacak. Ayrıca personel açısından da tasarruflu bir buluş. İşçilerimizi tebrik ediyorum. Kendilerini ödüllendireceğim." ifadelerini kullandı.