Cengiz Han'ın torunları: Sizden birisi olduk

Orta Asya'nın bozkırlarından koparak Kocaeli'ne gelen Cengiz Han'ın torunları, ilk zamanlar Türkiye'ye alışmakta zorlansalar da zamanla 'bizden birisi

Orta Asya'nın bozkırlarından koparak Kocaeli'ne gelen Cengiz Han'ın torunları, ilk zamanlar Türkiye'ye alışmakta zorlansalar da zamanla 'bizden birisi' olmuşlar.

Türkiye'nin son yıllarda yaptığı atılımlarla yurt dışından gelen öğrenci sayısında gözle görülür bir artış meydana geldi. Avrupa'dan, Ortadoğu'dan, Afrika'dan ve Orta Asya'dan binlerce genç, iyi bir eğitim alabilmek için Türkiye'ye geliyor. Avrupa ve Afrika'dan öğrencilerin büyük çoğunluğu daha rahat adapte olabilecekleri İstanbul'u tercih ederken, Orta Asya'dan gelen öğrenciler ise Anadolu'nun çeşitli üniversitelerini tercih ediyor. Özellikle Kocaeli'nde Orta Asya bozkırlarından gelen öğrencilerin büyük çoğunluğu oluşturduğu görülüyor.

Kocaeli'nde okuyan Moğolistanlı Asyemgul Bakhyt, Batakuz Soltanmurat, Janbota Tilyeukhan, Roza Lenyerkhan, 'bize yabancı demeyin bizler de sizlerdeniz' diyerek Kocaelili olduklarını belirtiyor. Dört yıl önce şehre geldiklerini ifade eden 4 kız öğrenci, Moğolcayla Türkçe'nin birbirine yakın diller olmamasından dolayı ilk zamanlar zorlandıklarını söylüyor. Üniversitenin ilk yıllarında dersleri anlamakta güçlük çektiklerini, verilen notları da anlayamadıklarından dolayı çoğu zaman üniversiteyi bırakıp ülkelerine geri dönmeyi düşündüklerini kaydeden Moğol öğrenciler, yardımsever arkadaşları sayesinde bu zorlukları atlattıklarını kaydediyor.

Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümü 3. sınıf öğrencisi Janbota, üniversitenin ilk yıllarında Türkçe'yi anlamakta zorluk çektiğini söylüyor. Sınavlarda verilen notları anlamakta güçlük çektiğinden dolayı üzüldüğü zamanlar olduğunu ifade eden Janbota, ev arkadaşlarının yardımları ile zorlukları aştığını ifade ediyor. Janbota, üniversitede 4. yılı olduğunu Türkçeyi çok iyi konuştuğunu ve anladığını belirterek, 'Ben de Kocaelili oldum' diyerek mutluluğunu kaydediyor.

Kocaeli Üniversitesi İşletme 3. Sınıf öğrencisi olan Roza, Kocaeli'nde olmaktan mutluluk duyduğunu geldiği günden itibaren insanların çok sıcak karşıladığını kaydediyor. Türk yemeklerinin çok lezzetli olduğunu belirterek, ailesinin de bu yemekleri görmeleri için Moğolistan'a Türk yemekleri götürdüğünü dile getiriyor.

Hemşirelik 3. Sınıf öğrencisi Batakuz ve Radyo Televizyon 3. Sınıf öğrencisi Asyemgul'de, Moğolistan'da Türkiye'de okumanın bir ayrıcalık olduğunu ifade ederek, ülkelerinden el üstünde tutulduklarını kaydediyor.