Brezilya'nın yeni lideri eski bir gerilla!

Brezilya'da ikinci turu yapılan devlet başkanlığı seçimini, iktidarın adayı Dilma Rousseff kazandı. Eski bir Marksist gerilla ve önemli bir bürokrat olan Rousseff, askeri diktatörlüğe karşı verdiği mücadeleyle de tanınıyor.

Brezilya'da ikinci turu yapılan devlet başkanlığı seçimini, iktidarın adayı Dilma Rousseff kazandı. Eski bir Marksist gerilla ve önemli bir bürokrat olan Rousseff, askeri diktatörlüğe karşı verdiği mücadeleyle de tanınıyor. Yüksek seçim kurulu, sayımı yapılan oyların yüzde 95'ine göre, ülkede ay başında yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunu birinci sırada bitiren, ancak yüzde 50'yi aşamadığı için ikinci turda yarışan Dilma Rousseff'in, oyların yüzde 55.6'sını, rakibi sosyal demokrat Jose Serra'nın ise yüzde 44.4 oranında oy aldığını açıkladı.

Dilma Roussef eskiden bir gerilla lideriydi. Hem ülkesinde hem de kamuoyunda tanınan Roussef, askeri diktatörlüğe karşı direnişin başını çeken kadın olarak tanınıyor.

Dilma Roussef, Batı destekli askeri diktatörlüğe karşı direnişin liderlerinden biriydi... 1964-85 yılları arasında yakalanıp hapse atılmış, işkence görmüştü.

Palmares Silahlı Devrimci Öncü Kuvvetleri'nin saflarında olan Roussef silah kullanmayı, polisle çatışmayı ve gerilla taktiklerini biliyordu.

En çokta sendikacılara Marxizmi öğretmeyi seviyordu. "O" şimdi Brezilya devlet başkanı...

Roussef 63 yaşında. Brezilya Devlet başkanı Lula da Silva, halefi olması için "o" nu aday gösterdi. Roussef bu sonuçla sadece Brezilya'nın değil, dünyanın ilk kadın eski gerilla lideri devlet başkanı oldu.

Rousseff, tıpkı Urugay devlet başkanlığına seçilmiş eski gerilla lideri Jose Mujica gibi mazisinden utanmıyor.

O zamanlar dünyayı değiştirmek istediğini gururla söylüyor. Zaten siyasetteki yükselişi de diktatörlüğün yıkılmasının hemen ardından başladı.

1986'da bir yerel yönetimde önce maliye bakanı ardından enerji bakanı oldu.

2000'de de sendikacı kökenli Lula Da Silva'nın partisine katıldı...

2003'te Lula'nın enerji bakanı, 2005'te partinin genel sekreteri oldu.

Yemin töreninde, Latin Amerika'nın solcu liderler kuşağının tam takım yer alması bekleniyor.