Alkollü sürücüler yüzünden çocuklarını kaybeden aileler umutlu: Aağır ceza getiren tasarı bir an önce kanunlaşsın (Özel)

İzmir'de alkol sebebiyle ehliyetine el koyulan belediye otobüsü şoförü Hakan Türksever, 16 Haziran 2010 tarihinde karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir

İzmir'de alkol sebebiyle ehliyetine el koyulan belediye otobüsü şoförü Hakan Türksever, 16 Haziran 2010 tarihinde karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir babayla kızına çarparak ölümlerine sebep oldu. Kazanın ardından Türksever'in ehliyetsiz olduğu, alkollü araç kullanmaktan iki defa ehliyetine el koyulduğu ortaya çıktı. Kaza yargıya intikal ederken dava sürecinde Karayolları Trafik Kanunu'na göre hazırlanarak mahkemeye sunulan bilirkişi ve trafik raporunda, hayatını kaybeden Mehmet Kaya (80) ve Rahime Korkmaz (36) asli kusurlu gösterildi. Alkolden ehliyeti alınmasına rağmen belediye otobüsü şoförlüğü yapmaya devam eden Türksever ise Karayolları Trafik Kanunu'na göre tali kusurlu bulundu.

Alkollü sürücüler yüzünden hayatlarının baharındaki çocuklarından ayrılmak zorunda kalan aileler, trafikte tali ve asli kusurların yeniden belirlenmesini istedi. TBMM'den, alkollü araç kullananlara en ağır cezaların verilmesini isteyen aileler, kazaları önlemek için hazırlayan yeni Karayolları Trafik Kanunu taslağına destek verdi. İçişleri Bakanlığı'nda olan taslak kanunlaşırsa alkollü araç kullanan sürücüler, promil miktarına göre 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanacak.

Alkol yüzünden evlat açısı çeken Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Muhittin Aygün, alkollüyken ölüme sebep olan ve ehliyetine el konulduğu halde direksiyon başına geçenlere en ağır cezaların verilmesini istedi. Aygün, oğulları Durukhan Aygün'ün (14) 3 Ağustos 2010 tarihinde 219 promil alkollü kamyonet sürücüsü yüzünden hayatını kaybettiğini anlattı. İzmir'de 2007 yılında meydana gelen bir trafik kazasında, alkollü sürücü sebebiyle üniversite öğrencisi kızı İrem Uygur'u kaybeden Bodrumlu gazeteci Yiğit Uygur da suçlu da suçsuz da olsa alkollü araç kullananlara hiçbir şekilde tolerans gösterilmemesi, en ağır cezaların verilmesi gerektiğini söyledi. İrem'le birlikte aynı kazada oğlu Yaşar Mete Oymaklı'yı kaybeden Nurşen Oymaklı ise sürücünün 7,5 yıl cezayla kurtulduğunu gözyaşlarıyla anlatarak, söz konusu kanunun değiştirilmesini istedi.

Oğlunu kaybetmesine sebep olan kazanan tamamen alkolden kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Aygün, Meclis'e çağrı yaparak, "Benim bu konudaki düşüncem, alkollü veya ehliyetsiz araç kullanmanın kesinlikle suç olmasıdır. TBMM, buna uygun yasal düzenlemeleri yapmalı. Raporlarda alkolün dikkate alınmaması saçmalık. Konuyu gündeme taşıyarak önemli bir görev yapmışsınız." şeklinde konuştu. Acılı baba, oğlunun hayatını kaybetmesinde en önemli sebebin, sürücünün alkol alarak direksiyon başına geçmesi olduğunun altını çizdi. Oğlu Dorukhan'ın arkadaşı Uluç Erk'le birlikte elektrikli bisikletle dolaşmaya çıktığını, 219 promil alkollü kamyonet sürücüsü M.G.'nin bisiklete arkadan çarptığını anlatan Muhittin Aygün, kaza raporunda arkadan çarptığı için kamyonet sürücüsünün 8'de 8 hatalı bulunduğunu aktardı. Alkollü sürücünün bisiklete arkadan değil de farklı bir şekilde çarpmış olması durumunda oğlunun kusurlu gösterilebileceğini bu konuda yapılan haberler sayesinde öğrendiğine dikkat çekti. Kazayla ilgili dava sürecinin devam ettiğini belirten Aygün, alkol alan kişilere araç kullanmamaları ve gidecekleri yerlere taksiyle gitmeleri uyarısında bulundu.

'BENİM ÇOCUĞUMUN SUÇU NE?'

Alkollü sürülerin canını yaktığı annelerden biri de Nurşen Oymaklı. Eşini kanserden kaybeden Oymaklı, kendisini hayata bağlayan tek çocuğu Yaşar Mete'yi de alkol alarak direksiyon başına geçen bir sürücü yüzünden kaybetti. 5 Ağustos 2007'de, Aydın-Çeşme otoyolu bağlantısı üzeri Uzundere kavşağı yakınlarında meydana gelen kazada 274 promil alkollü sürücü Mümin İduğ, üniversite öğrencileri İrem Uygur ve Yaşar Mete Oymaklı'nın bulunduğu motosiklete arkadan çarptı. Dalış eğitiminden dönen DEÜ Tarih Öğretmenliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Oymaklı (26) ile arkadaşı DEÜ Arkeoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi arkadaşı Uygur (20) hayatını kaybetti. Oğluyla birlikte üç kişinin ölümüne sebep olan şoförün 7,5 yıl hapis cezasıyla kurtulduğunu belirten Oymaklı, bununla ilgili kanunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Alkol ve ehliyetsiz olarak direksiyon başına geçerek can yakanların en ağır cezaları almasını isteyen gözü yaşlı anne, "Tek çocuğumdu. Benim çocuğumun suçu ne? Hâlâ gözyaşım dinmedi. Suçlu olanın cezasını çekmesi lazım ama kanunlardan faydalanıp kurtuluyorlar, olan bizlere oluyor. Kanunların muhakkak değiştirilmesi lazım. Milletin acılarını dindirsinler." dedi. Aynı kazada kızını kaybeden gazeteci Uygur da Türkiye'deki sistemin öleni değil, öldüreni koruduğunu söyledi. Yıllardır, alkollü araç kullananların taammüden cinayet işlemiş gibi yargılanacağı söylentileri dolaştığını ancak ancak alkol sebebiyle ölüme sebebiyet veren sürücülerin, "kasıt olmadan ölüme sebebiyet verme" suçundan yargılandığını belirten Uygur, "O şoför, bizim çocuklarımızla birlikte üç kişiyi öldürdü ancak çok az ceza aldı. Kanunlar ne zaman değişecek bilmiyorum ama keşke değişse." diye konuştu.