Alevi dünyasının inanç önderleri: Aleviliği İslam dışı gösterme çabalarını kınıyoruz
Alevi dünyasının inanç önderleri, Aleviliği İslam dışı gösterme çabası güden, politik emellerine alet etmek isteyen tüm çarpık zihniyetleri ve bu zihn
Cem Vakfı Genel Merkezi, 29 Ekim 2010 tarihinde yapılan '5. Uluslararası İnanç Önderleri Toplantısı'nın sonuç bildirisini açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Alevilik ve Alevilerin inanç değerlerine karşı tutum, davranış ve beyanlarını daha fazla gecikmeden kutsal kitabımız Kur'an'ın ışığı altında gözden geçirmesini isteyen Alevi önderleri, devlet televizyon ve radyolarında Muharrem ayında yapılan yayınları takdirle karşıladıklarını ifade ettiler. Bu yayınların, yalnız ve yalnız Muharrem ayı ile sınırlı kalmamasının dilek ve beklentileri arasında olduğunu dile getiren Alevi önderleri, bir Alevi sorunu olarak değil, insanlık sorunu olarak gördükleri Madımak Oteli konusunda çalışmalar başlatılmasını ise memnunlukla karşıladıklarını kaydettiler.
"Devletin bekası ve ülkenin selameti, birliği ve dirliği için belirtilen konuların hükümet ve bu konularda görüş birliğinde olduklarını beyan eden siyasi partilerimiz tarafından acilen çözüme ulaştırılması çok gecikmiş bir zorunluluktur." diyen Alevi dünyasının inanç önderleri, aşağıdaki konular üzerinde görüş birliğine vardıklarını açıkladılar:
31 Ağustos 2002 tarihinde 632 Alevi kuruluşunun ortak bildirisinde yer alan inanç hizmetleri bütçesinden Alevilerin de pay almaları konusunda herhangi bir ilerleme veya yasal düzenleme yapılmamıştır. Bu kadar haksızlık ülkemiz için utanç vericidir.
Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik' in güdümünde 7 Çalıştay ile sürdürülen Alevi Açılımı ile ilgili, bastırılmış olan tutanak kitapları ve sonuç raporlarının kamuoyuna açıklanması gecikmektedir. Açılım sürecinin daha kararlı ve düzenli sürdürülmesinde yarar görmekteyiz.
Zorunlu olmasını şart görmediğimiz, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri zorunlu olsa da olmasa da bu derslerde Alevilik de dahil olmak üzere tüm inançların yansız ve doğru olarak öğretilmesi için başlatılan çalışmaların hızla sonuçlandırılmasını beklemekteyiz.
Alevi camiası, ulusal ve uluslararası kamuoyunda önemli bir sorun olarak görülen Cem Evleri'nin yasal statüye kavuşturulması konusunda başlatılan çalışmaların bir an önce sonuca ulaştırılmasında büyük yarar görmektedir. Bazı çevrelerce ileri sürülen İslam'da Cem Evleri'nin olmadığı, Cem Evleri'nin Cami'ye alternatif olduğu ya da Cem Evleri'nin açılmasının Devrim Yasaları ve siyasi partiler yasası kapsamında mümkün olmayacağı gibi iddialar siyasal, sosyal ve dinsel açıdan mesnetsiz olduğu gibi, bugünkü durum temel insan hak ve özgürlükleri açısından da Türkiye'nin imzalamış olduğu sözleşmelere aykırıdır. TBMM'de grubu bulunan üç büyük siyasi partinin temsilcileri AVF tarafından Ankara'da düzenlenen 10 Ekim 2010 toplantısında Alevi sorunlarının çözümü konularında görüş birliği içinde olduklarını kamuoyu önünde beyan etmişlerdir. Bu beyanların üç büyük siyasi parti tarafından acilen eyleme dönüştürülmesini Alevisi, Sünnisi ile tüm kamuoyumuz beklemektedir.
Cem Evlerinde görev alan hizmet erbabının (Dede, Zakir, Hoca ve istihdam edilen diğer personel gibi) bir an önce sosyal güvenceye kavuşması temel hak ve özgürlükler, inançlar arası hoşgörü, demokratikleşme ve toplumsal huzur ve barış gayretlerine yapıcı katkılar sağlayacaktır.
Milli sazımız bağlamanın, ilk ve orta öğretimde müzik aleti olarak tavsiye edilmesi konusundaki talebimiz güncelliğini korumaya devam etmektedir.