'Aba Güreşi Teknik Semineri' Hatay'da Yapıldı

Hatay ve bölge illerinin yerel spor dallarından olan Aba Güreşinin kurallarının belli ilkelere bağlanması için çalışmalar yapılıyor

'Aba Güreşi Teknik Semineri' Hatay'da Yapıldı
Hatay ve bölge illerinin yerel spor dallarından olan Aba Güreşinin kurallarının belli ilkelere bağlanması için çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda, 'Aba Güreşi Teknik Semineri' Mustafa Kemal Üniversitesi'nde yapıldı.
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Şerafettin Canda başkanlığında yapılan toplantıya, Türkiye Milli Olimpian Derneği Eşbaşkanı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztek, Hatay Aba Güreşi Derneği Başkanı Sabri İnalöz, Güreş Federasyonu İl Temsilcisi Mehmet Fecir Akyürek, Mustafa Kemal Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksek Okulu Müdürü Dr. Yunus Yıldırım, Müdür Yrd. Öğretim görevlisi Ali Temiz, Mustafa Kemal Üniversitesi Judo Okulundan Ramazan Sever, İbrahim Saday ve diğer ilgililer katıldı.
Seminerde bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. M. Şerafettin Canda, günümüzde yaygın olan Judo sporunun atası olan Aba güreşinin yerel düzeyde kaldığını, uluslararası düzeye çıkması için Aba Güreşinin kurallarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Canda, "Üniversitemizin Beden Eğitimi ve Spor Yüksek okulumuzda aba güreşlerinin kurallarının bilimsel ilkelere bağlanması için çalışmalar yapıyoruz. Genç sporcuların yetişmesinde öncülük yapıyoruz. Üniversite olarak sporcuların malzeme gereksinimlerini karşılayabiliriz. İlimizde Güreş Eğitim Merkezi kurulması çalışmalar yapıyoruz. Güreş Eğitim merkezi olarak en uygun yer Hatay'ın Yayladağı ilçesidir. Yayladağı'nda kapalı spor salonu var ve burası İl Spor Müdürlüğü tarafından güreş eğitim merkezi olarak değerlendirilebilir. Üniversite olarak kurulacak eğitim merkezine önemli katkılar yapabiliriz. Diğer büyük hedefimiz Uluslar arası Aba Güreşi kurmaktır. Aba Güreşinin ulusal ve uluslararasında tanınmasında, yaygınlaşmasında üniversite-belediye işbirliği çok önemlidir. Bir o kadarda önemli olan da İbrahim Öztek hocamızın ekibimizin başında olmasıdır. İbrahim Öztek hocamızın spor yöneticiliği alanında uluslar arası deneyimi vardır. Aba güreşinin gelişmesine önemli katkılar yapacaktır" diye konuştu.
Türkiye Milli Olimpian Derneği Eşbaşkanı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof.Dr. İbrahim Öztek ise, Aba Güreşi kurallarının yeniden ele alınması gerektiğini, kuralların uygulanmasında birliktelik sağlanmazsa ulusal ve uluslar arasında müsabakalar yapılamayacağını söyledi. Öztek "Aba Güreşleri Mahalli düzeyde yapılmaktadır. Ne güreşin kuraları ne de hakemlerin kuralları birbirini tutuyor. Başarı sağlayabilmemiz için takımların hazırlanmasından, güreş kuralları, hakem kuralları ve müsabakaların düzenlenmesi belli kurallara bağlanmalıdır. Düzenlemiş olduğumuz bu seminerde bunları ayrıntılı olarak tartışacağız. Ortak noktalar geliştirip süreç için de kuralları yerleştireceğiz" dedi.
Prof. Dr. İbrahim Öztek, konuşmalardan sonra, hazırlamış olduğu teknik kurallar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi ve katılımcıların sorularına yanıtladı.