YÖK Üyesi Prof. Dr. Bilgiç: Üniversiteler ekonomik baskı altında

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Üyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademik özgürlüğü temel değer olarak kabul e

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Üyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademik özgürlüğü temel değer olarak kabul eden üniversitelerin ekonomik baskının tesiri altına girdiğini söyledi. Prof. Dr. Bilgiç, ekonomik anlamda gelişmiş üniversitelerin, savunduğu değerleri bir kenara bırakarak holdinglerin düşündüğü ve istediği yönde çalışmalar yapmaya başladığını kaydetti.

YÖK Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, Türk Ocağı Samsun Şubesi'nde 'Akedemik Duruş' konulu konferans verdi. Konferansta üniversitelerin tarihsel süreç içinde gösterdiği değişimleri, savunulan akademik duruş ve akademik özgürlük gibi temel değerlere verilen öneme dair gelinen durumu özetleyen Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademik özgürlügün nasıl anlaşılması gerektiğini anlattı. Akademik duruşun, insanlığın gelişimine çok fazla tesiri bulunan meslek grubunun bugünlerde daha büyük bir önem arzetmesi sebebiyle gündeme geldiğini ifade eden Prof. Dr. Bilgiç, bu duruşun sergilendiği üniversitelerin toplumdaki yerini hatırlattı.

Üniversitelerin toplumun ve insanlığın gelişmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bilgiç, "Üniversiteler bilgiyi üretir, öğretir. Bu ise bilgiyle birlikte teknolojiyi üretir ve öğretir hale geldi. Hatta daha da ileri giderek üniversitenin kuruluşundan bu güne kadar geçirdiği süreçte savunduğu bazı değerler itibariyle ulaşmış olduğu gelişmişlik düzeyi, bu değerlerin tartışılabilir hale gelmesine sebep oldu. Akademik özgürlük de üniversiteler açısından vazgeçilmez değerlerden bir tanesidir. Ama ekonomik gelişmeler öyle zorlar hale gelmiştir ki artık üniversiteler, otoritenin baskısından kurtulayım derken ekonomik baskının tesirine girmiş durumdadır. Yani bir holding ne isterse bu çok gelişmiş üniversiteler, onun düşündüğü, istediği şeyi çalışmak durumuyla karşı karşıya kalmıştır. O nedenle bugün, akademik anlamda savunulan değerlerin hayatın mecbur bıraktığı şartlar sebebiyle bazı değişimler geçirmesini gözlemlemekteyiz. " dedi.

Toplumda özgür düşüncenin kısıtlanmasının bir süre sonra onu kısıtlayanları da zor durumda bırakacağı fikrinin savunan YÖK Üyesi ve OMÜ Rektör Yardımcısı, düşünce ve bilim hayatının, dar kalıpların içine sıkışmadan, otoritenin baskısından uzak bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Toplumda cübbe giyen din görevliliği, hakimlik ve öğretim üyeliği mesleklerinin iç bağımsızlığı simgelediğine de değinen Prof. Dr. Sait Bilgiç, bunların baskı altında çalışmaya zorlanabilecek ve dışarıdan gelebilecek baskıya boğun eğecek en son meslekler olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

'Akademik Duruş' konferansına OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Bulut, Türk Ocağı Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Tuncer Çağlayan, Balkan Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı İzzet Altuntaş ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.