Mehmet Ali Erbil 'mum söndü' gafıyla Alevileri kızdırdı - video izle (Mum söndü dedi işinden oldu)

Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil'in Star TV'de canlı yayında sarf ettiği sözlere yurdun dört bir yanından tepki yağdı.

Mehmet Ali Erbil 'mum söndü' gafıyla Alevileri kızdırdı - video izle (Mum söndü dedi işinden oldu)

Erbil'in Star TV'de canlı yayınlanan programda sarf ettiği "Mum söndü mü yapıyoruz burada" sözleri üzerine, İstanbul, Ankara ve İzmir'deki Doğan Yayın Holding bünyesindeki kuruluşların bulunduğu bina önünde önünde toplanan Alevi vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

Star TV'de canlı olarak yayınlanan Çarkıfelek programında Erzincan'la yapılan canlı yayın sırasında bağlantının kesilerek ekranın aniden kararması üzerine program sunucusu Mehmet Ali Erbil'in "Mum söndü mü yapıyoruz burada?" ifadesini kullanmasına Aleviler tepki gösterdi.

İzmir'deki Hürriyet Gazetesi binası önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, pankart açarak Mehmet Ali Erbil'i ve yayın yapan kuruluşu protesto etti. Grup içerisinden bazı eylemciler binaya yumurta atarken, polis Hürriyet Gazetesi binası önünde sıkı önlem aldı. Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, Alevi Kültür Dernekleri Gençlik Hareketi ve Alevi Kültür Dernekleri Karşıyaka Şubesi'nden oluşan 200 kişilik grup sloganlar atarak olayı protesto etti. Grup adına açıklama yapan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel, "Bu memlekette bu zihniyeti kazımamız gerekiyor. Bu bir ahlaksızlıktır, bu bir meslek suçudur. Türkiye Cumhuriyeti'nin savcılarını soruşturma açmaları için göreve çağırıyorum. Gerekli yasal işlemleri, başvuruları bugünden itibaren başlatacağız. Dava açma hakkımızı kullanacağız, bundan emin olun. Gereken yapılacaktır. Haklı protestolarımızı Alevilere yakışır şekilde dile getireceğiz. Her ne kadar Mehmet Ali Erbil, ahlaksızlık etse bile biz onun ailesini de, annesini annemiz sayarız, kız kardeşlerini bacımız sayarız. O yüzden biz kendimize yakışanı yapacağız. Biz kendimizi inancımızdan aldığımız ahlakla besliyoruz. Biz bu alemde elsiziz, dilsisiz, belsiziz ama adam gibi gezeriz. İnsan gibi gezeriz, ahlakımızı da korumasını biliriz" dedi. "Mehmet Ali Erbil şaşırma, sabrımızı taşırma", "Yezit zihniyetine lanet olsun" sloganları atan grup polisin uyarısı üzerine dağıldı.

BELKIS: "BU SALDIRIYI NEFRETLE KINIYORUZ"

Ankara'da ise Erbil'e tepki gösteren Alevi Dernekleri üyesi yaklaşık 30 kişilik grup, akşam saatlerinde Eskişehir Yolu'nda bulunan Doğan Medya Center önünde toplandı. Grup adına açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Derneği Belkıs, Alevilerin, çirkin saldırıyı kınamak için Türkiye'nin her tarafında ayaklandığını belirtti. Mehmet Ali Erbil'in sözlerini "modern çağda yapılmış bir karalama" olarak nitelendiren Belkıs, "Bugün Çarkıfelek programında Mehmet Ali Erbil denilen müsvedde -eski alışkanlıklardan olsa gerek- Muaviye'den, Yezid'den, Nizamül Mülk'den, Ebu Suud Efendi'den miras aldıkları bir karalamayı bu modern çağda yineledi. Ve Alevilerin 'mum söndü yaptığını' ima eden cümleler kurdu. O dakikadan bu yana sadece Aleviler değil, Sünniler, demokratlar, laik insanlar, vicdan sahibi insanlar bütün Türkiye'de teyakkuz halindeler ve bu saldırıyı nefretle kınadılar, kınıyoruz." diye konuştu. Erbil'in şovmen olduğuna dikkat çeken Belkıs, sunucuyu Kıbrıs'ta kumar ve plajlara gitmeye davet etti. Belkıs, şöyle konuştu: "Mehmet Ali Erbil bir şovmendir, bir hokkabazdır, bir madrabazdır. Ona bu lafları etmek düşmez. O gitsin Kıbrıs Kumarhanelerinde, Kıbrıs plajlarında yapması gerekenleri yapsın."

Star TV'nin konu hakkında gereken hassasiyeti göstereceğini inandığını ileten Belkıs, Erbil'in bir an önce Kıbrıs'a gönderilmesi gerektiğini imalı bir şekilde kaydetti. Belkıs, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bir kardeşlik dedikçe, barış dedikçe, insan hakları dedikçe, Sünniler-Aleviler, Türkler-Kürtler birbirimizi anlayalım, dinleyelim, sevelim sevilelim, empati yapalım, kardeş olalım dedikçe, kimi sevgisiz, kimi seviyesiz, kimi sevimsiz insanlar bu tür söylemleriyle barışımızı kardeşliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışmaktadırlar."

İSTANBUL'DA EYLEM HAZIRLIĞI

İstanbul'da da yaklaşık 10 kişilik bir grup Bağcılar'daki Star TV binasına gelerek yetkililerle görüştü. Çevik kuvvet ekiplerinin önlem aldığı binanın önünde bir süre tepkilerini dile getiren grup, bu akşam saat 20.00'de protesto gösterisi yapacaklarını söyleyerek ayrıldı.

ERBİL DAHA ÖNCE DE "BEN KIZILBAŞ MIYIM Kİ?" DEMİŞTİ

Erbil daha önce de Star TV'de yayınlanan bir evlilik programında kendine eş adayı arayan 80 yaşındaki bir kişiye "Ben Kızılbaş mıyım ki" sözlerini kullanmış ve Aleviler'in tepkisine neden olmuştu.

1995'TE GÜNER ÜMİT GAF YAPMIŞTI

Star TV'de 1995 yılında ''Turnike'' adlı programın sunuculuğunu yapan Güner Ümit, programın hamile kılığındaki hosteslerinden birinin ''Bebek kimden?'' sorusuna ''Babamdan'' karşılığını vermesi üzerine ''Sen kızılbaş mısın?'' demişti. Olayın ardından Güner Ümit ve Star TV uzun süre protesto edilmiş, mesleğinin zirvesinde olan Ümit'in ise kariyeri sona ermişti.
 

MEHMET ALİ ERBİL'İN MUM SÖNDÜ GAFI - VİDEO