Kocaeli Gönüllü Teşekkülleri Platformu başörtüsü yasağı kalkmazsa eylem yapacak

Kocaeli Gönüllü Teşekkülleri Platformu (KGTP) Sözcüsü Çiçek Çinkaya, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ)'nin YÖK'ün üniversitelere gönderdiği genelge doğrultus

Kocaeli Gönüllü Teşekkülleri Platformu (KGTP) Sözcüsü Çiçek Çinkaya, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ)'nin YÖK'ün üniversitelere gönderdiği genelge doğrultusunda hareket etmemesi durumunda kampus girişinde eylem yapacaklarını söyledi.

KGTP Özgürlük Parkı'nda 286. eylemini de gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Çinkaya, başörtüsü yasağı ile üniversitede okuyan kızların eğitim alma hakkının engellendiğini ve en temel insan hakkı ihlalinin yapıldığını söyledi. "Görünen o ki hala sesimizi duyamayanlar var. Hala yasakçılar iş başında." diyen Çinkaya, "Bu yasağın kalkmasını isteyen siyasiler eğer bu konuda samimi iseler bir an önce bu sorunu çözsünler." dedi.

Anayasada ve kanunlarda başörtüsünün yasak olmadığına dikkat çeken Çinkaya, "Anayasa ve kanunlarda başörtüsünü yasaklayan herhangi bir hüküm bulunmadığı gibi yüksek öğrenim kurumunun ek 17. maddesi de, 'yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir' denilmektedir." şeklinde konuştu. Çinkaya, bu maddeye rağmen üniversitelerde başörtüsü yasağının uygulanmasının tamamen keyfi ve yasa dışı olduğunu belirtti.

YÖK'ün genelgesine rağmen KOÜ rektörlüğünün başörtüsünü yasaklaması durumunda kampüs önünde eylem yapacaklarını kaydeden Çinkaya, "YÖK başkanının açıklamalarına rağmen kimi üniversitelerde yasağın keyfi olarak uygulanabileceği bazı üniversitelerde ideolojik yaklaşımlarla başörtülü öğrencilerin eğitim haklarının engellenebileceği bilinmektedir. Kocaeli Üniversitesinde de yasağın kalkmasını istiyoruz. Yasağın pazartesi günü kalkmaması durumunda Salı günü üniversite önünde eylem yapacağız." diye konuştu.