Güneydoğu'da il merkezleri kepengi açtı, ilçeler kapattı

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının 12'nci yıldönümünü protesto etmek amacıyla Doğu ve Güneydoğu'da kepenk kapatma eylemi

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının 12'nci yıldönümünü protesto etmek amacıyla Doğu ve Güneydoğu'da kepenk kapatma eylemi yapıldı. Terör örgütünün, 'kepenkleri açmayın, kontakları kapatın' çağrısı il merkezlerinde etkili olmazken, bazı ilçelerde işyerleri açılmadı. Şanlıurfa, Diyarbakır, Van, Siirt, Mardin ve Bingöl'de dükkanların yüzde 90'ı boykot çağrısına uymadı. Hakkâri ve Şırnak'ın yanı sıra Yüksekova, Cizre, Nusaybin, Derik gibi ilçelerde ise kepenkler açılmadı. Batman il merkezinde de kepenklerin yüzde 70'i kapandı.

PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 tarihinde Suriye'den çıkarılışının yıldönümü nedeniyle yapılan eylemler illere göre farklılık gösterdi. Hakkari ve Şırnak dışında il merkezlerinde genelde boykot etkili olmadı.

Van'da BDP il başkanlığının yakınındaki yerlerde iş yerleri açılmazken, şehrin geri kalan bölümlerinde hayat normal seyrinde devam etti. Şanlıurfa, Siirt ve Bingöl'de ise münferit birkaç dükkân dışında bütün işyerleri sabahın ilk ışıkları ile müşterilerini karşılamaya başladı.

Diyarbakır'da da sabah saatlerinde kepenklerin büyük bölümü açıldı. BDP'nin ağırlıklı olduğu Bağlar semtinde bile birçok dükkân kepenk kapatma eylemine katılmadı. Ancak öğlenden sonra gösteri ve yürüyüş başlayınca Bağlar'daki dükkânlar kapandı. İşyerinin zarar görmesini istemeyen esnaflar, kepenklerini indirdi. Ofis ve Dağkapı gibi merkezi yerlerde ise neredeyse işyerlerinin tamamı açık kaldı.

Boykot'un etkili olduğu, Hakkari, Şırnak, Cizre, Yüksekova, Derik, Şemdinli ve Çukurca gibi yerlerde fırın ve nöbetçi eczane dışındaki işyerleri açılmadı. Araç sahipleri de 'kontak kapatma' eylemi yaptı. Şırnak'ın Cizre ilçesinde, çoğunluğu çocuklardan oluşan yaklaşık 50 kişilik bir grup, İdil karayolu üzerinde lastik yakarak yolu trafiğe kapattı. Grup, daha sonra yol üzerinde bulunan Karayolları binasını taşladı. Benzer manzaralar Yüksekova'da da yaşandı. Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki hacı adayları kepenk kapatma eyleminden dolayı mağdur oldu. Van'a gitmeyi planlayan hacı adayları, terör örgütü yandaşlarının çıkardığı olaylardan dolayı toplu taşıma araçlarından faydalanamadı. Toplu taşıma araçları kontak kapama eylemi yaptığı için hacı adayları kendi imkanları ile Van'a gitmek zorunda kaldı.