Ak Parti Denizli Milletvekili Yüksel'den Ahilik Haftası Açıklaması

AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, sosyo ekonomik ve tarihi bir kurum olan Ahilik Teşkilatı'nın Türk kültür ve medeniyetinin oluşmasında önemli bir yere sahip olduğunu, Ahilik geleneğinin Anadolu Selçukluları ve Osmanlı Devleti döneminde Türk esnaf, sanatkar, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesinde barındırarak iş ve meslek ahl

Ak Parti Denizli Milletvekili Yüksel'den Ahilik Haftası Açıklaması
AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, sosyo ekonomik ve tarihi bir kurum olan Ahilik Teşkilatı'nın Türk kültür ve medeniyetinin oluşmasında önemli bir yere sahip olduğunu, Ahilik geleneğinin Anadolu Selçukluları ve Osmanlı Devleti döneminde Türk esnaf, sanatkar, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesinde barındırarak iş ve meslek ahlakını kurup koruduğunu bildirdi.
AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel Ahilik Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Ahiliğin ortaya koyduğu ilkelerle sadece çalışma hayatında değil, toplumsal hayatın her alanında birlik, beraberlik ve dayanışma gibi önemli değerleri ön planda tuttuğunu belirterek, "Öyle ki, Ahilik bir kültürdür. Ahilik kültürü, 13. yüzyılda filizlenmiş ve o günden bugüne çağları aşarak etkisini ve gücünü geniş bir coğrafya da hissettirmiştir. Ahilik kültürü, iş hayatında başarıyı, eğitime, çalışmaya, alın terine, dayanışmaya, fırsat eşitliğine, dürüstlüğe ve iyi bir meslek ahlakına dayandırmaktadır. Haksızlığa, yolsuzluğa, cahilliğe karşı çıkan Ahilik geleneğinin, çağdaş uygarlığın bugün kabul ettiği değerlere asırlar önce ulaşması son derece dikkatleri üzerinde toplayan bir durumdur" ifadelerine yer verdi.
Açıklamasında, Ahilik geleneğinin günümüzde kullanılan toplam kalite, müşteri beklentileri, tüketici hakları, standart, sendikacılık, kooperatifçilik gibi kavramların da öncüsü olduğunu ve yüzyıllar öncesinden bugünlere ışık tuttuğunu hatırlatan Yüksel, şu sözlere yer verdi:
"Güzel ahlakı, aklı selimi, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, herkesin kendi sanatıyla yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütleyen Ahi Evran-ı Veli'nin düşünceleri ve Ahilik geleneği, yüzyıllardır geçerliliğini korumakta ve günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir. Denizli, işte bu düşüncenin ve geleneğin yolunda ilerleyerek bügün başarılı bir ticaretin izini takip etmektedir. Ahilik kültürüyle yetişen Türk esnaf ve sanatkarları ticaret de müşteri ilişkilerine son derece önem vermişler ve müşteri veli nimetimizdir ilkesinin yerleşmesine vesile olmuşlardır."
Ahilik geleneğinin temsilcilerinin üretim ile tüketim arasında denge kurarak üretici ile tüketici arasındaki ilişkilerin sosyal huzuru sağlayacak şekilde gelişmesinin devamını sağladığını kaydeden Yüksel, açıklamasında Türk toplumunun iş ahlakı konusunda Ahilik kültürüyle başlayan çok köklü bir geleneğe sahip olduğuna dikkat çektii. Ahilik Haftası'nın uzun yılların birikimiyle ortaya çıkan değerlerin yaşatılması ve geleceğe aktarılması, Ahi Evran-ı Veli başta olmak üzere Anadolu topraklarından yaydıkları ışıkla günümüzü aydınlatan Türk büyüklerinin anılması, felsefelerinin anlaşılması bakımından büyük önem taşıdığını belirten AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Bu gaye doğrultusunda gösterilen gayret ve çalışmalar takdire değerdir. Hafta kapsamında Denizli'de gerçekleştirilecek faaliyetlerin aynı zamanda, huzurun ve barışın dürüstlükten, yardımlaşmadan, birlik ve beraberlikten geçtiğinin bir kez daha vurgulanmasına vesile olacağını inancım tamdır. Ahilik Haftası'nda Ahi Evran-ı Veli'yi rahmet ve minnetle anıyor, esnaf ve sanatkârlarımıza Ahilik geleneğinden kopmadan, dayanışma, birlik ve beraberlik ruhu içinde nice bol kazançlar diliyorum."