Tekel Depolarında 3. Atölye

Kapatılan Muş Tekel Yaprak Tütün İşletmesi binalarında kurulan Türkiye'nin tek oto ampul üretim atölyesinde üretime başlandı.

Özelleştirmenin ardından kapanan Tekel binalarında ayakkabı ve tekstil atölyelerinin ardından ampul atölyesi açıldı. Kısa bir süre önce üretime geçen ampul atölyesini ziyaret eden Muş Valisi Erdoğan Bektaş, hem iç hem de dış piyasaya Muş'tan ampul üretimi yapıldığını söyledi. Türkiye'de tek oto ampul atölyesinin Muş'ta kurulduğunu belirten Vali Erdoğan Bektaş, iç ve dış piyasaya Muş'tan oto ampulü gönderileceğini dile getirdi. Atölyede çeşitli sorunların olduğunu ifade eden Bektaş, bu sorunları hep
birlikte çözeceklerini vurgulayarak bu sayede başarının giderek artacağını kaydetti.
1980 yılından önce Muş'ta bakkal işleten Başak Otomotiv Firması'nın sahibi Mehmet Başak ise, 1980 yılından sonra İstanbul'a göç ederek ticarete atıldığını ifade etti. Tek hayalinin memleketinde yatırım yapmak ve Muşluları istihdam etmek olduğunu belirten Başak, 30 yıl sonra Muş'a yatırım yapmanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti. İlk olarak 1 milyon TL'lik yatırım yaptığını söyleyen Başak, bu yatırımın önümüzdeki yıllarda daha da artacağını dile getirerek, "Muş'taki hemşehrilerimle birlikte üretim yapmaya
başladık. Hedefimiz yılbaşına kadar her gün 10 bin adet üretim yapmak. Yılbaşından sonra daha fazla eleman alarak istihdama katkı sağlayarak şu an çalışan 25 kişiyi 40'a çıkarıp günlük 25 ila 30 bin adet arasında üretim yapmaktır. Şu ana kadar 1 milyon TL yatırım yaptım. Allah nasip ederse önümüzdeki yıl bu miktar 2 milyon TL'ye kadar çıkacak" dedi.
Vali Erdoğan Bektaş'ın kendilerine cesaret verdiğini de sözlerine ekleyen Mehmet Başak, "Vali bey, iyi niyet ve hoşgörüsü ile bize cesaret verdi. Bize, 'Muş'a gelin, size kimse engel olmaz, engelleri hep birlikte aşarız' dedi. Biz de vali beyin bu sözlerinden cesaret alarak geldik. Gerçekten bize çok büyük katkıları oldu. Bize Tekel binalarında bin metrekare yer verdi. Biz de üretime başladık" diye konuştu.
Muş merkeze bağlı Eralan köyünde çobanlık yaparak geçimini sağlayama çalışan ve çeşitli nedenlerden dolayı merkeze göç edip inşaatlarda çalıştığını kaydeden Faysal Esmer isimli işçi ise ampul atölyesinde işe başladığını ve hem ailesini geçindirdiğini hem de meslek sahibi olduğunu ifade etti. Daha önce çobanlık ve çiftçilik yaparak geçindiğini belirten Esmer, "Daha önce yaşadığım Eralan köyünde çobanlık yapıyor ve tütün ekiyordum. 1993 yılından sonra köyümüzden göç ettik. Bugüne kadar boş geziyordum.
Sağda solda, inşaatlarda çalışıyordum. İş-Kur Muş Müdürlüğü'nde başvuruda bulundum ve burada çalışmaya başladım. İşimden çok memnunum. Burada hem meslek öğreniyorum hem de para kazanıyorum" şeklinde konuştu.