Rus yetkili: Afganistan'da ne kadar savaş o kadar uyuşturucu

Rusya Federal Uyuşturucu ile Mücadele Servisi Başkanı Viktor İvanov, Afganistan'ın işgalinin ardından uyuşturucu trafiğinin arttığını, savaş ve çatışm

Rusya Federal Uyuşturucu ile Mücadele Servisi Başkanı Viktor İvanov, Afganistan'ın işgalinin ardından uyuşturucu trafiğinin arttığını, savaş ve çatışmalar ne kadar artarsa uyuşturucu baronları ile mücadelenin de o kadar zorlaştığını söyledi.

Russia Today'e açıklamada bulunan İvanov, "Amerikalılar köylülerin tek gelir kaynaklarını ellerinden almak istemediklerini söylüyor. Bu aslında Afgan yönetimine uyuşturucu ticareti ile uğraşanlara dokunmayın işareti. Köylüler parası kalırsa Taliban'a destek vermeye başlayacakları düşünülüyor. Bu sadece bir bahane..." eleştirisi getirdi.

Afganistan'da savaşın artmasına paralel olarak uyuşturucu üretiminin de arttığını kaydeden İvanov, "Dokuz yıldır süren ABD'nin Afganistan işgali ve savaş şunu göstermiştir: ne kadar fazla savaş, o kadar uyuşturucu trafiği ve baronlarını yok etme mücadelesinde başarısızlık" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DA UYUŞTURUCUDAN HER YIL 30 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Rusya İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev daha önce yaptığı değerlendirmede Rusya'ya uyuşturucunun Afganistan üzerinden geldiğini 350'den fazla suç çetesinin bu yasadışı sevkiyatla irtibatlı olduğunu söylemişti. Yılda ortalama 30 bin kişinin uyuşturucudan yaşamını yitirdiğini ifade eden Nurgaliyev, her gün 80 kişinin öldüğüne dikkat çekmişti.

Sadece 2009'da 550 bin kişinin uyuşturucu bağımlısı olarak kaydının yapıldığı ülkede 2,5 milyon resmi bağımlı bulunuyor. Gerçek rakam ise bunun en az iki katı. Rusya'da yıllık tüketilen uyuşturucu miktarı ise yaklaşık 35 ton.

RUSYA UYUŞTURUCU BARONLARININ İSİMLERİNİ ABD'YE BİLDİRDİ

İvanov, Mayıs ayında yaptığı değerlendirmede de dokuz uyuşturucu baronunun isimlerini ABD'ye verdiklerini ve Afganistan'da faaliyet gösteren 175 laboratuarın da kapatılmasını istemişti.

Rusya'nın verilerine göre 2001 yılında Afganistan'da Taliban rejiminin devrilmesinden bu yana uyuşturucu üretimi en az iki kat arttı. Rusya'da tüketilen eroinin yüzde 90'ı Afganistan'dan geliyor. Afganistan kaynaklı eroin nedeni ile her yıl tüm dünyada 100 bin kişi hayatını kaybederken, sadece Rusya'da 30 bin kişi ölüyor.

NATO, Afganistan'da çiftçilere alternatif bir üretim alanı sunmadan afyon üretimini yasaklamanın mümkün olmadığını savunuyor. NATO'nun yaklaşımını sert bir dille eleştiren İvanov, "Mantık bunun neresinde? Tarlayı ya da uyuşturucu üretim laboratuarını yok etmek, satıcıları Berlin, Roma, Londra ya da Moskova'da yakalamaktan çok daha ucuz..." eleştirisi getirmişti.