Ulusal Pediatrik Endokrin Diyabet Kongresi

Ulusal Pediatrik Endokrin-Diyabet Kongresi, Muğla'nın Ortaca ilçesinde başladı.

Ulusal Pediatrik Endokrin Diyabet Kongresi
Açılış törenine Muğla Valisi Fatih Şahin ile Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Rıza Ayhan, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Peyami Cinaz, Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik ve Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Muğla Valisi Fatih Şahin, "Yurdumuz bir cennet. Muğla ili de, turistin her türlü talebini karşılayabilecek potansiyel bulunuyor. Her meslek kutsaldır. Sizlerin mesleği ise, daha farklı bir özelliğe sahiptir. Dünya ile rekabet edebileceğimiz bir alan ülkemizde vardır. En önemli insan hakkı, yaşama hakkıdır. Kişinin sağlıklı olması sizlerin rolü çok önem taşımaktadır. Kongrenin ülkemiz ve insanlık için yararlı olmasını diliyorum" dedi.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Rıza Ayhan da, bilginin paylaştıkça artacağına işaret ederek, bu kongrede de bilginin bilim adamlarınca paylaşılacağını ve insanlarımızın sağlığı için kullanılacağını belirterek, "Son yıllarda, toplumda en çok görülen hastalıkların başında, şeker hastalığı yani diyabet hastalığı geliyor. Bu hastalığın tedavisinde de çeşitli ilaçların yanında, sürekli iğne kullanılması zorunluluğu bulunuyor. Son günlerde ise, ülkemizdeki üniversitelerin Endokrin Bölümlerinde görev yapan bilim adamlarınca tartışılan bir konu ise, kök hücre nakli yoluyla, şeker hastalarının ilaç ve iğne kullanmadan tedavi yöntemleri günde geliyor. 'Ulusal Pediatrik Endokrin- Diyabet Kongresi'nde kök hücre nakli ve gen tedaviyle, diyabetin ilaç ve iğne kullanılmadan tedavisi masaya yatırılıyor" diye konuştu.
Kongreye başkanlık eden Gazi Üniversitesi Pidiatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Peyami Cinaz ise, "Diyabet tedavisiyle ilgili, uzun süredir yapılan çalışmalar devam ediyor. Ama son günlerde hepimizi ilgilendiren kök hücre nakliyle diyabeti tamamen tedavi edebilir miyiz? Yani İlaç vermeksizin,iğne kullanmaksızın bu şekilde tedavi yöntemi olabilir mi?. Bu konuda çok derin çalışmalar var.Özellikle,hayvan çalışmalarında başarılı sonuçlar alınmış durumda ama, insanlar üzerinde yapılmış tam net bir çalışma olmadığı için, tereddütle olaya yaklaşılıyor.Ama, gelecek yıllarda,gelecek nesillerde kök hücre dediğimiz hücre nakli yoluyla, burada yeni ünsilin üreten hücreler yaratarak,vücudun ihtiyacı olan ünsilini temin etme yoluna gidilecek.Bu konuda ben inanıyorum ki,önümüzdeki yıllarda büyük aşamalar yapılacak. Ve Diyabet tedavisi kökünden çözülecektir inancındayım. Burada amaç, ünsilin salgılayan pankreas hücrelerinin oluşumunu sağlayarak, vücudun kendi kendine bu işini yaparak her şeyi normal seyrinde tutmak. Kongrede ana konularımızdan birisi, diyabet tedavisinde kök hücrenin yeri tartışılacak. İnanıyorum ki, bu tartışmalar ve konuşmalar yeni ufuklar açacak. Belki de çocuklarımıza yeni tedavi anlamında yeni ışıklar tutacaktır" şeklinde konuştu.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatri ve Endokrin Bölümü Öğretim üyelerinden Doç.Dr. Olcay Evliyaoğlu da, "Ulusal Pediatri kongremizde, birçok pediatri ve endokrin konuları konuşulacak, tartışılacak. Birçok yeniliklerden haberdar olacağız. Yeni bilgilerimizi paylaşacağız. Hepimiz için çok yararlı geçeceğini düşünüyorum " ifadesini kullandı.
Kongrenin açılışında, diyabet konulu resim yarışmasında derece alan öğrencilere Vali Fatih Şahin tarafından plaketleri verilirken, açılış öncesinde Ortaca Belediye Halk Oyunları gösterilerine de yer verildi.