Kabil Bölge Komutanlığı Görevi 1 Yıl Uzatılan Türk Ordusu, Afgan Halkına Hizmet Vermeye Devam Ediyor

Afganistan'da 2009 yılından bu yana Kabil Bölge Komutanlığı görevi yapan Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkenin güvenliğini sağlamanın yanında, sağlık hizmetleri dahil birçok alanda Afgan halkına hizmet veriyor

Afganistan'da 2009 yılından bu yana Kabil Bölge Komutanlığı görevi yapan Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkenin güvenliğini sağlamanın yanında, sağlık hizmetleri dahil birçok alanda Afgan halkına hizmet veriyor. Ülkenin kalkınması için eğitimler düzenleyen Türk Ordusu'nu yabancı güç olarak görmeyen Afgan halkı, benzer kültür ve gelenekler dolayısıyla Türk askerlerini kendi askerlerinden ayırt etmediğini söylüyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görevi süresince Afganistan'daki güvenlik durumunda önemli bir düzelme olduğunu ifade eden ISAF Kabil Bölge Komutanı Tuğgeneral Levent Çolak, Kabil'in sadece merkez olarak değil, tamamının daha güvenli olduğunu belirtiyor. Çolak, geçen yıl aynı dönemlere bakıldığında karşılaşılan olaylarda yüzde 70 azalma olduğunu ifade ediyor.
İki ülke insanları arasındaki benzerlikler nedeniyle Afganistan'da görev yapan Türk askerlerin halk ile yakın ilişkiler içinde olduğuna dikkat çeken Kabil'deki Kimsesizler Kurumu Müdürü Saleha Fareed, Türkler'in Afganlarla, Afganların da Türklerle mutlu olduğunu belirterek, iki Müslüman ülke arasında benzer kültür ve geleneklerin olduğunu bu nedenle halkların birbirine yakınlık duyduğunu söylüyor.
Afgan halkının Türk askerleri kendi askerlerinden ayırt etmediğine vurgu yapan Kabil Valisi Zabihullah Mojaddidy ise, Afganlar'ın Türkleri yabancı güç olarak görmediğini kendilerinden biri olarak gördüğünü ifade ediyor.
Eğitim ve ülkenin kalkınmasına yönelik çalışmaların yanı sıra sağlık hizmeti de veren Türk Ordusu, Kabil'in doğusunda yer alan ve birinci sınıf eğitim ve sağlık hizmeti veren Türk Kampı'nda, saldırılarda veya patlamalarda yaralanan Afgan halkını tedavi ediyor.
Mayın patlaması sonucu yaralanan ve Türk Kampı'nda tedavi gören bir çocuğun babası Abbas Khan, çocuğunun sağlık durumunda eskiye göre büyük bir düzelme olduğuna belirterek, durumunun daha iyi olacağını umduğunu söylüyor.
İki ülke arasında 100 yılı aşkın süredir hem dost hem de kardeşlik ilişkileri olduğunu ifade eden Gazi Askeri Eğitim Merkezi'nde görevli Üstteğmen Emre Sarısoy, Afgan halkının Türk askerleri çok sevdiğini ve saygı duyduğunu belirterek, eğitimlerini iyi bir şekilde tamamlamak için ellerinden geleni yaptığını belirtiyor.
Acil durumlarda yardım sağlamak ve kurtarma çalışmalarına katılmak için hava hizmeti de veren Türk Helikopter Müfrezesi'nden Ömer Akkaş ise, 2 ay önce Kabil'de düzenlenen bir intihar saldırısında birçok ISAF personelinin hayatını kaybedip yaralandığını ve bu saldırıya karşılık verilmesi konusunda kendilerinden yardım istendiğini belirtti. Akkaş, 15 dakika içinde bölgeye gidip bölge halkını tahliye ettiklerini dile getirdi.
2001 yılından bu yana birlik katkısında bulunduğu Afganistan'da 2002 ve 2005 yıllarında iki kez Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) Komutanlığını üstlenen Türk Ordusu, 2007 yılında 8 aylık süreyle Kabil Bölge Komutanlığı liderliğini üstlenmiş, 1 Kasım 2009 tarihinde ise, Kabil Bölge Komutanlığı sorumluluğunu 1 yıl süreyle devralmıştı. Kabil Bölge Komutanlığını üstlenmesiyle Afganistan'da ISAF bünyesinde görevli askeri personel sayısını bin 800'e yükselten Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üstün başarı
ve Afganlılarla kurduğu yakın ilişkiler neticesinde, liderliğini sürdürmesi talep edilmiş ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kabil Bölge Komutanlığı görevi 1 yıl daha uzatılmıştı.