İhracat Fazlası Nar 'Ekşi' Oluyor

Antakyalı üreticiler, ihracat fazlası Hicaz narının suyunu odun ateşinde pişirerek nar ekşisi yapıp satıyor.

Aile boyu nar ve nar ekşisi üretimi yapan Kara ailesi, diktikleri ağaçlardan topladıkları narları pazarda kilosu 70 kuruştan satmak yerine, nar ekşisine çevirip kilosunu 20 TL'den satmayı tercih ediyor. Nar üreticisi İbrahim Kara, bu yıl aldığı ilk nar mahsulünden memnun olduklarını bildirdi.
Nar ekşisi yapımının oldukça zahmetli olduğunu ve aslında narın taze meyve olarak tüketilmesinin kendilerine daha fazla katkı sağladığını dile getiren Kara, halis nar ekşisi yapımının zahmetlerinden bahsetti. Kara, "Topladığımız narları kilosunu 0.70'ten pazarda satsak daha karlıyız" diyen Kara "bu iş aslında bizim için gelenek oldu. Topladığımız ilk mahsulden kendi evimizin ekşi ihtiyacını gidermek için ayırırız" diye konuştu.
Nar ekşisi yapımıyla ilgili bilgiler de veren Kara, "Narların dış kabuklardaki tozu ve çamuru temizlemek ve hijyen için 2 defa yıkanır. Daha sonra leğenlerin başına oturan kadınlarımız narları ikiye böldükten sonra ağaç dallarıyla kabuklara vurup tanelerinin dökülmesini sağlıyor. Sonra bu taneleri çuvallara koyup iyice sıkıp suyunu alıyoruz. Sıktığımız suyu odun ateşi üzerine koyduğumuz dev kazanlarda ağır ağır pişiriyoruz. Nar suyu ağırlaşıp rengini siyaha çevirene kadar pişirme işlemi devam eder ve bu
şekilde pişme işlemi tamamlanıyor" şeklinde konuştu.
Hataylıların, ekşi konusundaki uzmanlıklarından bahseden Oktay Kara ise, pişirdikleri nar ekşilerinin bu yılki piyasa fiyatını kilo olarak 20 TL'den başladığını belirterek, "Hataylılar marketlerde satılan, su kıvamındaki ekşilere 'ekşi' demez, Hataylılar ekşiden tadına bile bakmadan anlar. Çoğu illerde su gibi akışkan ekşileri satıyorlar. Nar ekşisi akışkan kıvamlıdır, su kıvamındaki nar ekşileri, hakiki nar ekşisi değildir. Nar ekşisinin hasını Hataylılar yapar" dedi.