Taysad Başkanı Kaya: 'Otomotiv Yan Sanayi Rekabet Öncesi İşbirliği Oluşturmalı'

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya, "Ar-Ge ile Küresele" sloganıyla çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, bu alanda bundan böyle rekabet öncesi işbirliğinin gerekliliğine işaret etti

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya, "Ar-Ge ile Küresele" sloganıyla çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, bu alanda bundan böyle rekabet öncesi işbirliğinin gerekliliğine işaret etti.
Otomotiv endüstrisinde yeni bir sıçrayış noktası arayan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), üyelerini Ar-Ge'ye yöneltebilmek için faaliyetlerini artırıyor. TAYSAD Başkanı Celal Kaya "Ar-Ge ile Küresele" sloganıyla yürüttükleri çalışmalarında bu alandaki fırsatların değerlendirilmesini istedi.
Kaya konuyla ilgili açıklamasında, "Firmalarımızın rekabet öncesi işbirliği yapmaları gerekiyor. Söylemesi 'kolay' dediğinizi biliyorum, ama bu da bir kültür ve bu kültürü de oluşturmalıyız. Rekabet hep devam edecek, eminim ortak fayda sağlayacağımız çok konular bulacağız" dedi.
Üretimde işçilik, enerji, yatırım, kur-finansman gibi sıkıntıların rekabetçi olmalarını engellediğini hatırlatan Kaya, "Artık yeni bir sıçrayış noktası yaratmalıyız. Bugün Türk otomotiv sanayi ve tedarikçileri çok önemli bir konuma gelmiştir. Ancak biz bu ilerlemeyi sağlarken rakip ülkeler de boş durmamıştır. Türkiye maalesef pek çok açıdan bakıldığında özellikle rekabetçilik ve yatırım çekiciliği konusundaki avantajını yitirmeye başlamıştır. Çelik dışında hammadde konusundaki dışa bağımlılığımız devam
etmektedir. Üzülerek söylüyorum ki ülkemizden alabildiğimiz tek hammadde çeşidi olan çeliği de zaman zaman dünya rekabetinin üzerinde fiyatlara satın almak zorunda kalıyoruz" şeklinde konuştu.
"Bundan sonrası için ne yapacağız?" diye soran Kaya, "Ar-Ge ile Küresele gideceğiz. Bugün ülke farkı gözetmeksizin aranılan niteliklerin başında artık Ar-Ge yapan, Ar-Ge vizyonu ve alt yapısı olan firmalar tercih edilmektedir. Tasarım kabiliyeti olmayan firmalara açıkça, tedarik zinciri içinde yer alması yani doğrudan değil dolaylı parça vermesi önerilmektedir" diyerek Ar-Ge için yönetimin inanmasını ve çalışanlarını da buna inandırmasını istedi.
Önümüzdeki dönemde de Volkswagen IZB Fuarı, MAN Almanya, Ford, PSA, Lotus ile Rusya ve Tataristan ziyaretleri gerçekleştireceklerini belirten Kaya, 2011 yılında da Güney Afrika ile Brezilya'daki fuarlara milli katılım düzeyinde katılacaklarını ve yeni pazarlar için fırsatlar arayacaklarını söyledi.
TAYSAD üyelerine deneyimlerini anlatan Farba Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bayraktar ise otomotiv endüstrisinin geleceği ve yüksek katma değer yaratabilmek için Ar-Ge merkezlerinin önemine değindi ve bu merkezlerin artması halinde yeni yatırımların da kapısının açılacağını söyledi. Farba Genel Müdürü Ayhan Gürbay yalın üretime dikkat çekerken, Teklas Kauçuk Ar-Ge Merkezi Direktörü Salih Bekir Sönmez de Ar-Ge ile yakaladıkları başarıyı anlattı.
Farplas CEO'su Ömer Burhanoğlu da rakip ülkelerin güçlendiğini ve yalnızca üretimle rekabet etmenin zorlaştığını aktardığı toplantıda, "Küresel proje ve tasarım kabiliyeti sizi bulunduğunuz noktaya göre anahtar tedarikçi, bölgesel tedarikçi gibi konumlara getirebiliyor" dedi.