Sigara nedeniyle iki bacağını kaybeden vatandaş uyarıyor: Geç olmadan bu zehri bırakın
Konya'da yaşayan Şefik Yıldız'ın (56) yaşadıkları sigaranın çirkin yüzünü gözler önüne seren nitelikte. 40 yıl boyunca içtiği sigara nedeniyle iki bac
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği ile Bir Hayalim Var Derneği'nin Konya Dedeman Otel'de ortaklaşa düzenlediği konferansta sigaranın insan sağlığına ve ülke ekonomisine verdiği zararlar üzerinde duruldu. Konferansta sigaradan zarar görenler de söz aldı. Şefik Yıldız, 5 yaşında özenti sonucu başladığını sigara yüzünden hayatının alt üst olduğunu söyledi. 40 yıl içtiği sigara yüzünden damarlarının tıkandığını ve iki bacağını kaybettiğini anlatan Yıldız, "Şimdi protezlerle ve koltuk değnekleriyle güçlükle yürüyebiliyorum. 15 defa ameliyat, 21 defa da anjiyo oldum. Bedenimde 7 metre plastik damar, yaklaşık 700 dikiş var. Hayatım zehir oldu. Çok pişmanım." dedi.
Gençlere uyarılarda bulunmayı ihmal etmeyen Yıldız, "Sigaraya heves edenler benim düştüğüm durumu görsünler. Sigara içilen yerde durmasınlar. İçenler de geç olmadan bu zehri bıraksınlar." diye konuştu.
Salim Uçar (70) isimli vatandaş da, 50 yıl boyunca içtiği sigara nedeniyle akciğer kanserine yakalandığını belirtti. Ameliyat olduğunu ama düzelmediğini anlatan Uçar, "Günlük 24 saatin 16 saatini oksijen tüpüne bağlı olarak geçiriyorum. Sigara yasağının devam etmesini istiyorum." şeklinde konuştu.
"DÜNYA'DA YILDA 6,6 MİLYON TON TÜTÜN VE MAMULLERİ ÜRETİLİYOR"
Konferansta konuşan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin, kanserin oluşumundaki etkenlerin başında sigara geldiğini belirtti. Kansere neden olan etkenlerin yüzde 50'sinin sigara ve şişmanlık kaynaklı olduğunu dile getiren Dr. Çetin, sigarının 13 farklı kansere neden olduğunu bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2008 raporuna göre, 2000 ile 2024 yılları arasında dünyada 150 milyon insanın sigara kaynaklı kanserden öleceğinin tahmin edildiğini belirten Çetin, özellikle gençleri sigaradan uzak tutacak önlemlere ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.
Dünya'da yılda 6.6 milyon ton tütün ve mamulleri üretildiği bilgisini veren Dr. Eyüp Çetin, bunların yüzde 41'inin Çin'de üretildiğini söyledi.
"TÜRKİYE'DE SİGARAYA YILDA 18 MİLYAR LİRA HARCANIYOR"
Türkiye'de 2009 yılı Temmuz ayından beri devam eden sigara yasağının Anayasa mahkemesine taşındığını hatırlatan Çetin, raportörün yasağın devam etmesi yönünde görüş bildirdiğini anımsattı. Çetin, sigara lobisinin çalışmalarına rağmen Anayasa mahkemesinden sigara yasağının sürmesi yönünde bir karar beklediklerini dile getirdi.
Bir Hayalim Var Derneği Başkanı Abdülkadir Dikici de ülkemizde her yıl 18 milyar liranın sigaraya harcandığına dikkat çekerek, ayrıca binlerce insanın sigara sebebiyle kansere yakalandığını vurguladı.