Piyasalarda tavsiyeler 'al'dan 'tut'a değişiyor

Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü pozitife çevirmesi ile 66.283 seviyesini gören İMKB Endeksi, yurtdı...


Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü pozitife çevirmesi ile 66.283 seviyesini gören İMKB Endeksi, yurtdışı piyasalardaki olumlu havanın da etkisi ile yeni zirveye tırmandı.
Dolar 1.4350 seviyesine kadar gerilerken altının ons fiyatı 1.336 dolara çıktı. Borsadaki hızlı tırmanış analistlerin piyasalara yönelik tavsiyelerini değiştirmeye başlamalarına neden oldu.
Hisse senetleri piyasasında şimdiye kadar "al" yönünde olan tavsiyeler "tut"a dönmeye başladı. Yükseklik korkusunun analistlerin yorumlarına yansıdığı görülüyor. İMKB Endeksi, Moody's'in Türkiye'nin notunu artırması haberinin etkisiyle günü yüzde 1.33'lük değer artışı tamamladı.
İlk seansta en yüksek 66117 puanı gören endeks, ikinci seansta 66.473 seviyesine kadar yükseldi. Moody's tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin ekonomisinin beklenenden güçlü çıktığı ve krizde bu gücün test edildiğine vurgu yapıldı. Bu haberle bankalararası piyasada Dolar/TL 1.4525'ten 1.4320 seviyesine kadar geriledi.
Moody's'in bu adımı Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesine yönelik beklentileri yükseltiyor. Bu da fiyatlanmaya başladı. Ancak borsada fiyatların yüksekliği nedeni ile analistler tavsiyelerini değiştiriyor. 

Dolarda diplerdeyiz
Dolar/TL'de uzun süredir düşüş yaşanıyor. Bu düşüşün önemli destek seviyeleri test ediliyor. Dolar/TL birkaç yönden baskı altında bulunuyor. Öncelikle dış piyasalarda doların değer kaybetmesinin etkileri görülüyor. Euro/Dolar paritesi 1.38 sınırına dayandı. Dolar dış piyasalarda değer kaybettikçe iç piyasalarda da Dolar/TL paritesi gevşiyor. Bir diğer neden piyasalardaki iyimserlik. Dolar hâlâ güvenli liman olma özelliğini kaybetmedi.
Piyasalarda gerilim arttıkça dolar yükseliyor, piyasa olumluya dönünce döviz kurları ve haliyle Dolar/TL paritesi de gevşiyor.Ve tabi ki Dolar/TL paritesindeki düşüşte en önemli neden dışarıdan portföy girişleri yani sıcak para girişleri. Sıcak para tekrar 100 milyar doların üzerinde seyretmeye başladı.
Sıcak para girişi nedeniyle artan dış ticaret açığı ve cari açık (döviz) şimdilik sorun yaratmıyor. Ancak kar satışı nedeniyle çıkış başladığında girişler azalacak. O zaman tersi bir süreç görebiliriz.


Altında yeni zirveler sorgulanıyor
Altın çıkışı ile göz kamaştırmaya devam ediyor. Dün altının ons fiyatı 1.336 doların seviyesine çıkarak rekor kırdı. Goldman sachs, 12 aylık altın fiyatı tahminini 1.365 dolar/ons seviyesinde tuttu. Öte yandan iyi bilinen bir emtia yatırımcısı olan Rogers Holdings'in Başkanı Jim Rogers ise emtialarda yaşanmakta olan rallinin hâlâ güçlü olduğunu belirterek, özellikle altın fiyatlarındaki rallinin sürmesini gelecek 10 yılda altın fiyatının 2.000 Dolar/ons seviyelerinde oluşmasını beklediğini söyledi. Altına yönelik beklentiler sürüyor. Ancak analistler kâr satışlarının gelebileceğini belirterek yatırımcıları uyarıyor.