ABD'li Cummins Engine, İzmir'de uçak motoru üretecek

Yabancı yatırımcılar için cazip imkanlar sunan İzmir, ABD'li firmaların da ilgi odağı oldu. F135 uçağının motor parçalarını üretecek olan Pratt&Wh

Yabancı yatırımcılar için cazip imkanlar sunan İzmir, ABD'li firmaların da ilgi odağı oldu. F135 uçağının motor parçalarını üretecek olan Pratt&Whitney'in Kale Grubu ile Ege Serbest Bölgesi'nde yatırım kararı almasından sonra dev motor şirketi Cummins Engine de uçak motoru üretmek için bölgede yatırım yapacak.

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) tarafından düzenlenen 2. İzmir Küresel Havacılık, Uzay ve Offset Konferansı başladı. Üç günlük konferansın açılışında konuşan ESBAŞ Başkanı Kaya Tuncer, bölgeye yüksek teknoloji yatırımlarını çekmek istediklerini, bu kapsamda havacılık ve uzay sanayisine yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini söyledi. Tuncer, ABD'li Cummins Engine'nin şehre yatırım yapacağı müjdesini verdi. Ege Serbest Bölgesi'nde 100 bin metrekare yer kiralayan Cummins Engine, 1 Ekim 2011'de üretime başlayacak. Uçak motoru fabrikasında 600, otomotiv fabrikasında ise 900 kişiye istihdam sağlayacak.

Kaya Tuncer, ESBAŞ'taki yatırımlarda çalışanların sayısının 17 bin kişiye çıktığını ifade etti. Sayının 1,5 yıl içinde 20 bine, uzun vadede 30 bin kişiye çıkmasını beklediklerini anlattı. İzmir'de havacılık ve uzay kümelenmesi oluşturduklarını belirten Tuncer, Avrupa'daki önde gelen kümelenmelerle anlaşmalar imzaladıklarını, 500'den fazla şirketle doğrudan iletişim kurduklarını söyledi. ESBAŞ Başkanı Tuncer, "Türkiye, silahlarının yüzde 50'sinin kendi topraklarında üretilmesini amaçlıyor. Bu konuda Türk şirketleri öncü olacak, çok yakında göreceğiz. Mesela Kale Grubu ve motor imalatçısı Pratt&Whitney, Ege Serbest Bölgesi'nde bir yatırım yapacak. Son olarak çok büyük bir Amerikan motor şirketi olan Cummins Engine ile de anlaşma imzaladık. Bu da büyük bir yatırım olacak." dedi.

Savunma Sanayisi Müsteşar Yardımcısı İsmail Tohumcu ise Türk savunma sanayisinin bir dev haline geldiğini, 40 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Sektörün TSK'nın sistem taleplerinin yüzde 45,7'sini karşılar durumda olduğunu anlatan Müsteşar Tohumcu, 2009 yılı sonunda toplam cironun 2,3 milyar doları geçtiğini, ihracatın ise 800 milyon doları bulduğunu vurguladı. Konferansa Boeing, Lockheed Martin, EADS, Alenia gibi dünya havacılık devlerinin yanısıra TAI, Havelsan, Roketsan, Alp Havacılık ve Kale Havacılık gibi şirketlerin üst düzey temsilcileri de katıldı.