Tüketiciler Birliği: Yurtiçinde at ve sığır etini ayıramayan denetim, ithal eti nasıl izleyecek?

Tarım Bakanlığı'nın özel sektöre et ithalatı izni vermesi, firmaları sınır kapılarına yönlendirdi. Şimdiye kadar 100'ün üzerinde firma yurtdışından

Tarım Bakanlığı'nın özel sektöre et ithalatı izni vermesi, firmaları sınır kapılarına yönlendirdi. Şimdiye kadar 100'ün üzerinde firma yurtdışından ucuz dondurulmuş et getirmek için sıraya girdi. İthalat belgelerini yarın teslim edecek Bakanlık, sağlıklı ve İslami usullere göre kesilmiş et için her bir firmanın başına veteriner görevlendirecek. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ise Bakanlığın denetiminin yetersiz kalacağını bir soruyla ortaya koydu: "Yurtiçinde at ve sığır etini birbirinden ayıramayan denetim ithal eti nasıl ayırt edecek.?"

Et fiyatlarını düşürmek için atılan adımlara bir yenisi daha eklendi. Önce Et ve Balık Kurumu aracılığıyla 65 bin ton kasaplık canlı sığır getirilip Türkiye'de kesildi. Ardından firmalara kasaplık canlı hayvan ithalatı yapabilmeleri için vergi indirimi getirildi. Yüzde 40'a düşürülen kasaplık canlı sığır ithalatı vergisinin ardından şimdi de özel sektöre et ithalatı yetkisi verildi. Firmalar ucuz et getirmek için Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün yolunu tuttu. Avrupa Birliği ülkelerinden taze kesilmiş ve dondurulmuş et getirmek için bir haftada 100'ün üzerinde et firması başvuruda bulundu. Firmaların belgeleri incelenirken, ithalat yapmak için en fazla talepte bulunan firma İstanbul'dan çıktı.

Ette virüs iddialarının gündemden düşmediği günlerde özel sektöre ithalat yetkisi verilmesi Tüketiciler Birliği'ni tedirgin etti. Birlik Başkanı Nazım Kaya, et ithalatının günü kurtarma operasyonu olacağını söyledi. Şu ana kadar 70 bin ton canlı hayvan ithalatı olduğunu ancak fiyatlarda soğuma yaşanmadığını aktaran Kaya, firmaların ithalat yapmasının vatandaş sağlığı açısından risk taşıyacağı görüşünde. Denizli'de kesilmiş atlar bulunduğunu hatırlatan Kaya, "Yurtiçinde ayaktaki atı ve sığırı birbirinden ayıramayan denetim söz konusu. Yurt içinde daha denetimini sağlıklı yapamayan Tarım Bakanlığı yurtdışından gelen hayvanların hangi hayvana ait olduğu noktasında başarılı olamaz. Bir parçası sağlıklıdır geri kalan bozuktur. Türkiye'de dahi kesim noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Avrupa'da kesilenler hangi usullerde kesilecek, boğularak mı uyuşturularak mı kesilecek bilemiyoruz. Kesilen hayvanın sağlığı ne kadar iyiydi bilemeyeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Kesilen etlerin soğuk zincirinin bozulmaması gerektiğini kaydeden Kaya, aksi halde etlerin bakteri üretmeye başlayacağını ve vatandaşın sağlığının risk altına gireceğini belirtti. İthalat yapan firmaları Tüketiciler Birliği olarak takip edeceklerini söyleyen Kaya, bozuk et çıktığında vatandaşın bilgilendirileceğini belirtti.

FİRMALARIN KAFASI KARIŞIK

ABA Et Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Murat Akhan, ithalatın sancılı başlayacağını belirtti. Akhan, "İthal edilecek etlerin 31 Aralık 2010 tarihine kadar mühletinin olması firmaları zor durumda bırakacak. Türkiye 25 yıldır et ithal etmediği için şuan bu işi yapacak olan gerek bürokrasi gerdek firmalar bu işte tecrübesiz. Bunlardan kaynaklanan sıkıntılar yaşanacağı kaçınılmaz." dedi. Avrupa'da kesilen etleri frigorofik kancalı TIR'lar ile taşıma mecburiyeti bulunduğunu kaydeden Akhan, "Kesimden yükleme ve gümrük kapılarından vergilendirme ve bu vergilerin yatacağı yere TIR'larn nasıl boşaltılacağına kadar bir sürü bilinmezlik ve tecrübesizlik var. Bakanlığın ithalatın nasıl yapılacağına ithalatçı firmalara dair brifing verilmesi sıkıntıları bir nebze olsun bertaraf edecektir." dedi.