"Şanlıurfa halkı etnik yapıda değil değerler etrafında birleşiyor"

Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen 'Batı Balkanlar'da ve Türkiye'de İçermeci Eğitim Okulları' konulu bölgesel toplant

Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen 'Batı Balkanlar'da ve Türkiye'de İçermeci Eğitim Okulları' konulu bölgesel toplantı Şanlıurfa'da başladı. Toplantıya Avrupa ülkelerinden akademisyenler de katıldı.

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'ın konuşmasından önce "Eğitimde Gönül Seferberliği" kapsamında Şanlıurfa'da yapılan çalışmalarını anlatan bir sinevizyon filmi gösterildi. Toplantının ilk oturumuna Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar yrd. Salih Çelik, Avrupa Eğitimi Vakfı Direktörü Madlen Serban, Geliştirme Genel Müdürlüğü Bölgesel Programlarından Agota Kovacs, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ve İstihdam Genel Müdürlüğü Politika Görevlisi Walter Walf katıldı.

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan toplantıda Şanlıurfa'nın değerlerinden bahsetti. Şanlıurfa'nın birçok zenginliği barındırdığını, ancak eğitimde istenen seviyede olmadığını vurguladı. Şanlıurfa'da üç dil, üç halkın yaşadığını hatırlatan Nuri Okutan halkın etnik yapıda değil değerler etrafında birleştiğini belirtti. Okutan, "Şanlıurfa'da hem Kürtçe hem Türkçe hem de Arapça konuşulur. Burada yaşayan insanlar etnik yapıda değil değerler etrafında birleşir. Birbirini değerleriyle tanımlar ve bu değerler aslında Anadolu'nun değerleridir." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yrd. Salih Çelik, bölgesel toplantının genel amacının sosyal farklılıkları (cinsiyet, etnik köken, sosyal sınıf ve engellilik durumu) ne olursa olsun bütün insanların ekonomik, sosyal ve kültürel yaşama bütünüyle katılmaları olduğunu ifade etti. Çelik, ayrıca insanların yaşamlarını ve temel haklarına erişimlerini etkileyen karar alma mekanizmalarına katılımalarını da sağlamak olduğunu kaydetti. Diğer oturumcular da eğitim konusunda önemli gelişmelerin yaşandığı Şanlıurfa'da böyle bir toplantının yapılmasından dolayı duydukları memnuniyetlerini dile getirdi.

Dil, din, ırk cinsiyet gözetmeksizin eğitimden tüm toplum katmanlarının yararlanması için başlatılan projenin amacına ulaşması için fikir alışverişinde bulunulacak. Birçok ülkeden akademisyenlerin ve Milli Bakanlığı'ndan uzman personelin katıldığı toplantı 6 Ekim'e kadar devam edecek.