Sabancı 2011'e yüzde 15 büyüme hedefiyle girecek

Sabancı Holding'in grup başkanlarının katıldığı ve 9 aylık faaliyetlerle gelecek stratejilerinin değerlen...


Sabancı Holding'in grup başkanlarının katıldığı ve 9 aylık faaliyetlerle gelecek stratejilerinin değerlendirildiği dünkü toplantıda konuşan Zafer Kurtul, 2010 yıl sonu konsolide net satış beklentilerini 21 milyar lira olarak açıkladı.
Türkiye'de ekonomik anlamda kaydedilen gelişmelere değinerek, bütün ortamı düşündüklerinde ülkenin  geleceğiyle ilgili çok büyük heyecan duyduklarını vurgulayan Kurtul, Sabancı Holding olarak bu ortamı en iyi değerlendirebilecek grup olduklarını düşündüklerini belirtti. Kurtul, 2004'ten 2009 yılının sonuna kadar Türkiye ekonomisindeki büyüme oranı yüzde 71 iken, Holding olarak cirodaki gelişime bakıldığında bu dönemde yüzde 103 büyüdüklerini, dolayısıyla Türkiye ekonomisinden daha başarılı bir büyüme gösterdiklerini söyledi.
Önümüzdeki dönemde de bu olumlu ekonomik ortamda çok daha iyi sonuçlar elde etmeyi düşündüklerini dile getiren Kurtul, 30 Haziran itibariyle konsolide net satışlarda 9.8 milyar liraya ulaştıklarını, bunun bir önceki döneme göre yüzde 4'lük artışa işaret ettiğini, EBITDA rakamının ilk 6 ayda yüzde 35'lik büyümeyle 2.6 milyar lirayı geçtiğini, net kârın ise yüzde 52'lik büyümeyle 918 milyon lira olarak gerçekleştiğini hatırlattı.
Bankacılık, sanayi ve ticaret alanında ciddi büyüme hedefleri olduğunu belirten Kurtul, grubun şu anda çıkmayı düşündüğü bir şiktet olmadığını kaydetti.

4 şirket İMKB yolunda
Sabancı Holding önümüzdeki dönem stratejileri kapsamında Enerjisa, Teknosa, Temsa ve Avivasa'nın da aralarında bulunduğu şirketleri halka açmayı planlarken, stratejik ortaklık sürecinin devam ettiği  Aksigorta'da ise potansiyel ortakların sayısını aralık ayında teke indirmeyi hedefliyor. Holding bünyesinde şu anda halka açık şirket sayısı 12.
Halka arzların zamanlamasını bugünden vermenin mümkün olmadığını belirten Kurtul, Enerjisa için ise 2012 sonrasında halka arzın söz konusu olabileceğini söyledi. Kurtul, yurtiçi tahvil ihracı konusuyla ilgili olarak da, "Mutlaka değerlendirilecektir" diye konuştu.

 

 

3 yılda 10 bin kişiyi işe alacaklar
Zafer Kurtul dünkü toplantıyı grup başkanlarından oluşan ekibiyle birlikte yaptı. Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, "3 yılda 10 bin yeni arkadaşımızı Sabancılı yapmak istiyoruz" dedi. Dinçer şöyle konuştu: "Bu yıl 300 net mağazayı portföyümüze katıyoruz ve 1.400 mağazayı sene sonu itibariyle açacağız. Önümüzdeki 3 yıl için planımız 1.500 mağazayı devreye almak. Geçtiğimiz 3 yıl 500 milyon liranın üstünde yatırım yaptık, gelecek 3 yıl için yatırım planımız 500 milyon lira. Halen perakende grubumuzda 15 bin kişi istihdam ediyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 10 bin yeni arkadaşımızı da Sabancılı yapmak istiyoruz."
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ise, "Dağıtım işinde bizim 6 milyon müşteri hedefimiz var. Önümüzde kalan 3 bölgeyle (Akdeniz, İstanbul Anadolu Yakası, Toroslar) çok yakından ilgiliyiz" dedi.
Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen çimentoda yüzde 20 civarında kapasite payına sahip olduklarının altını çizerek, "Çimentoda büyüme yurtdışı odaklı olacak" diye konuştu.
Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme, Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Akbaş, Yünsa'nın satış listesindeki bir şirket olmadığını bildirdi.
Sabancı Holding'te Lastik, Takviye ve Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Pekarun   Kordsa ile lastik takviye malzemelerinde pazar lideri olduklarını ileterek ihracatta iyi bir performans gösterdiklerini belirtti.



GÜNÜN PORTRESİ
Zafer Kurtul = Kârlılık
Sabancı'da Hazım Kantarcı, Celal Metin ve Ahmet Dördüncü gibi sanayi kökenli CEO'lardan sonra ilk kez bir finansçı bu görevi üstlendi.
19 Temmuz 2010'da Sabancı Grubu'nun CEO'luğuna atanan Zafer Kurtul, dün ilk kez basının karşısına çıktı. Zafer Kurtul aynı zamanda yine ilk kez, grup başkanlarından oluşan ekibiyle birlikte holdingin yılsonu beklentilerini açıkladı.
1998'de Akbank'a genel müdür yardımcısı olarak katılan Zafer Kurtul, Türk bankacılık sisteminin en ağır krizini yaşadığı 2000-2001 yıllarında Genel Müdürlük koltuğuna oturmuştu. Haziran 2009'da Akbank'ta Genel Müdürlüğü Ziya Akkurt'a devreden Kurtul, o tarihten bu yana yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev yapıyordu.
Akbank genel müdürlüğü döneminde, bankayı yüksek kârlılığa ulaştırarak dikkatleri üzerine çeken Zafer Kurtul, bu sayede grubun başına getirilen finans kaynaklı ilk yönetici oldu.
Yeni CEO Kurtul da dün bu özelliğini yansıtan açıklamalarda bulundu. Kurtul dünkü basın toplantısında Sabancı Grubu'nun stratejilerini anlatırken ilk sıraya "karlılık içinde büyümeyi" koydu. Sabancı CEO'sunun ikinci önemli stratejini ise "yeni işlere yatırım yapmak" oluşturuyor. Şirketleri halka açmak da Kurtul önemli bir stratejisi olarak üçüncü sırada yerini alıyor. Kurtul dördüncü ve beşinci hedeflerini ise stratejik ortaklıklar yapmak ve temettü gelirlerini artırmak olarak açıkladı.
EYLEM TÜRK

1.5 milyar dolar yatırım yapıyor
Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul grubun 2010 yılsonu hedeflerini şöyle açıkladı:
-  Konsolide net satış beklentimiz 21 milyar lira. Bu çok önemli bir rakam. Bu yüzde 8'lik büyümeyi gösteriyor. 
-  EBITDA (FAVÖK) rakamlarımızda yaklaşık 4.5 milyar lirayı hedefliyoruz. Bu ise yüzde 15'lik büyümeyi gösteriyor. 
-  30 Haziran itibariyle özkaynaklarımız 12 milyar liraya yaklaştı. Bu da büyüklük anlamında çok önemli bir rakam. 
-  2010'da toplam yatırımlarda 1.5 milyar dolara yakın hedefimiz var. 2010'da yatırımlarımız yüzde 28 artıyor. 2009'daki yatırımlarımız 1.1 milyar dolardı. 
-  Holding şirketlerinin net aktif değeri 14 milyar doları geçti. Bu, bizi Türkiye'nin en büyük holdingi ve en büyük şirketi yapıyor. Bu yıl net aktif değerlerimiz yüzde 15 yükseldi.

 

Sabancı Holding'e her CEO kendi tarzını getirdi
Hasan Güleşçi: Holdingin ilk CEO'su olan Hasan Güleşçi, Sabancı Holding'e kurumsallaşma yolunda önemli adımlar attıran ve grubun batıya açılan penceresi olan bir isimdi. Profesyonelliğe önem veren bir CEO'ydu.

Hazım Kantarcı: Güleşçi'nin ardından göreve gelen Hazım Kantarcı, otomotiv kökenliydi. McKinsey danışmanlık şirketi ile beraber Sabancı Grubu'nun stratejilerini belirledi. Sabancı hangi iş kollarında olmalı, hangilerini bırakmalı gibi bir portföy yapılandırması yaptı.

Celal Metin: 2003 yılında CEO olarak görev alan Celal Metin, Endonezya dahil dünyada halka açık pek çok uluslararası şirketin CEO'luğunu yapmıştı. Metin, Sakıp Sabancı'nın vefatından sonraki geçiş döneminde gruba katkılarda bulundu.

Ahmet Dördüncü: Celal Metin'den sonra görevi devralan Ahmet Dördüncü, farklılıklar yaratacak kalıcı üstünlükler sağlamayı hedeflemişti. Misyonu rekabetçi ve sürdürülebilir büyüme olarak belirlemişti.