Düzce İgm Ekim Ayı Toplantıları Başladı

Düzce İl Genel Meclisi, 2 aylık bir aranın ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kenan Üstünel ile meclis üyeleri arasında tartışmalar yaşandı.

Düzce İgm Ekim Ayı Toplantıları Başladı
Ağustos ayı toplantılarının ardından 1 aylık tatile çıkan Düzce İl Genel Meclisi'nin Ekim ayı toplantıları başladı. Meclis Başkanı Sinan Aydın başkanlığında gerçekleştirilen toplantı Düzce İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Açılış ve yoklama ile başlayan toplantıda, bir önceki birleşime ait karar özetlerini kapsayan tutanak okundu. Ardından da gündem maddelerine geçildi. İl Özel İdaresi'ne 1 milyon 520 bin TL ek bütçe yapılmasına ilişkin talep mecliste tartışmalara neden oldu. İl Genel Sekreteri Kenan Üstünel, özel idare araç parkının 129'a ulaştığını ve bu araçların hizmetleri yerine getirebilmeleri için akaryakıt ve yedek parçaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yapılan ek bütçedeki ödeneği harcandığını ifade eden Üstünel, "Ayrılan ödenek ihtiyaçlar doğrultusunda kullanıldı. 2011 yılı haziran ayına kadar püremanet işleri yapacağız. İlçelerin ihtiyaçlarını da biz karşılayacağız. Devletin verdiği sözün yerine getirilmesi gerekiyor. Bunun için ek bütçe yapmamız gerekiyor" dedi.
Kış aylarının yaklaştığına dikkat çeken Üstünel, "Kar yağdığında yol açmak için araç istenecek. Yakıtımız yok araç gönderemeyiz dememiz mümkün değil. Mutlaka bu makinelerin çalışması gerekiyor. Komisyonun bir an önce ek bütçeyi onaylaması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bunun üzerine söz alan Cumayeri İlçesi İl Genel Meclisi Üyesi Kazım Sağlam, yeni alınan araçların kullanılmadığını ve özel idaresinin verimli çalışmadığını iddia ederek, "Yaz ayı boyunca bizim bölgemizde yeni araç görmedik. Yeni araçlar garajda bekletiliyor. 4 aylık yaz dönemini bitirdik. Planlanan asfalt ve stabilize çalışmalarının büyük bir bölümü bitirilmedi. Yama çalışması yapılan yollar da şu an kullanılamaz halde. Eski araçlar çok mu arıza yapıyor. Bu yüzden mi ekonomik olarak içeri giriyoruz" ifadelerini kullandı.
Sağlam'ın ardından söz alan Kaynaşlı İl Genel Meclisi Üyesi Harun Veziroğlu'nun "Yaz boyunca madem araçlar yatacaktı. Neden biz borca girdik araç aldık" sözleri ise mecliste tansiyonun yükselmesine neden oldu.
Genel Sekreter Kenan Üstünel, "Büyün ekiplerimiz yaz ayı boyunca çalıştı. 13-14 bin ton yama malzemesi ürettik. Her yere gönderdik. Merkez ilçede diğer ilçeler kadar çalışmadık. Şoför olmadığından dolayı bir araç çalışıyorsa, diğer araç çalışamıyor. Ağustos ayında ödenek bulup asfalt malzemesi alımına ilişkin ihaleler yapıyoruz. Buna rağmen 90 kilometre asfalt yaptık. Bunları çalışmıyor dediğiniz çocuklar yaptı. Bu işler kolay değil. Kimse yatmıyor" dedi.
Kısa süren tartışmanın ardından ek bütçe talebi Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edilerek, gündem maddeleri görüşülmeye devam edildi.
Gölyaka İlçesi Hacıyakup Köyü Hamamyanı mevkiinden çıkan sıcak jeotermal kaynak suyunun metreküp birim fiyatının belirlenmesine ilişkin talep ile İl Özel idaresi'nde 2010 yılında sözleşmeli olarak çalıştırılacak olan Maden Mühendisi Ömer Halit Ertan'ın ücretinin belirlenmesine ilişkin talep Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi. Gündemde başka konu bulunmaması üzerine ihtisas komisyonlarından gelen raporlar görüşüldü.
TOKİ'NİN YAPTIĞI OKUL ÖZEL İDARE'YE DEVREDİLDİ
Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan ve ilköğretim okulunun İl Özel İdaresi'ne devredilmesini konu alan ortak rapor Meclis Üyesi İbrahim Canbolat tarafından meclise sunuldu. Canbolat, mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait olan Merkez'e bağlı Metek Mahallesi 16 bin 515 yüzölçümlü taşınmaz üzerine, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 40 derslikli ilköğretim okulu binasının İl Özel İdaresi'ne devrini yapılan araştırma ve incelemeler sonucu uygun gördüklerini söyledi. Komisyon raporu oy birliği ile onaylandı.
HAYIRSEVER ARSASINI GERİ İSTEDİ
Canbolat'ın sunduğu ikinci rapor ise gayrimenkul iadesine ilişkin oldu. 5 yıl önce huzurevi yapılmak üzere İl Özel İdaresi'ne arsa bağışı yapan bir hayırsever, huzurevinin yapılmaması üzerine arsasını geri istedi. Konuyla ilgili olarak raporu meclise sunan Canbolat, "Yahyalar Mahallesi'nde bulunan 4 bin 406 metrekare yüzölçümlü taşınmazın üzerine 5 yıl içerisinde Huzurevi yapılmak üzere Mehmet Fahri Sezen tarafından idaremiz adına şartlı bağış yapılmış ve İl Genel Meclisi'nin 8 Temmuz 2005 tarih ve 26 sayılı kararı ile söz konusu taşınmazın bağışı kabul edilerek idaremiz adına tapuda tescili yapılmıştır. Ancak idaremiz tarafından söz konusu taşınmaz üzerine Huzurevi binası yapılmamıştır. Bu nedenle söz konusu taşınmazın iadesi talep edilmektedir. 9-20 Ağustos tarihleri arasında yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde İl Özel İdaresi'ne 5 yıl içerisinde Huzurevi yapılmak şartı ile Mehmet Fahri Sezen şartlı bağış yapılan taşınmazın geri iade edilmesi uygun görülmüştür. Uygun örülen taşınmazın geri aide talebinin komisyon üyelerimizce kabul edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir. Uygun görülen bu talebin karara bağlanması için İl Genel Meclisi'ne sunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir" dedi.
Komisyon raporu oy birliği ile kabul edilerek, taşınmazın iadesine karar verildi. Valilik makamından ve başkanlıktan gelen teklif olmaması üzerine toplantı sona erdi.