Şanghay Expo 2010 Zirve Forumu Yapıldı

Şanghay EXPO Dünya Fuarı'nın son gününde düzenlenen EXPO 2010 Zirve Forumu'nda konuşan Çin Başbakanı Vın Ciaobo, Şanghay EXPO'nun "Daha İyi Şehir, Daha İyi Yaşam" temasıyla tüm dünyanın ilgisini çektiğini, 159 yıllık EXPO tarihinin tüm rekorlarını kırdığını söyledi

Şanghay EXPO Dünya Fuarı'nın son gününde düzenlenen EXPO 2010 Zirve Forumu'nda konuşan Çin Başbakanı Vın Ciaobo, Şanghay EXPO'nun "Daha İyi Şehir, Daha İyi Yaşam" temasıyla tüm dünyanın ilgisini çektiğini, 159 yıllık EXPO tarihinin tüm rekorlarını kırdığını söyledi. Ciaobo, kalkınma için dünyanın el ele vermesi çağrısında bulundu.
EXPO Merkezi'nde "Kentsel Yenilik ve Sürdürülebilir Kalkınma" adı altında yapılan foruma Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katıldığı forumda birçok ülke Başbakan düzeyinde temsil edildi. Yüzlerce ülke ve kuruluşun katıldığı fuarı 70 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiğini kaydeden Vın Ciaobo, çok büyük bir katılımla yapılan fuarın tüm dünyayı bir araya getirdiğini belirtti.
Vın Ciaobo, EXPO alanını "küresel bir köy" olarak niteledi ve bu alanın, ziyaretçilerin tüm dünyanın zenginliklerini bir arada görme fırsatı bulduğu bir alan olduğunu ifade etti. Fuar alanında her gün yüzlerce farklı kültürel etkinliğin yapıldığını anlatan Vın, birçok siyasi lider, devlet adamı, bilim adamı ve iş adamının bir araya gelerek Şanghay EXPO'da dünyanın geleceğini tartıştığına işaret etti.
Dünya fuarının ilk kez gelişmekte olan bir ülkede yapıldığını hatırlatan Vın Ciaobo, bunun yanı sıra fuarın küresel mali kriz sırasında ve Şanghay gibi büyük bir şehrin merkezinde düzenlenmesi gibi birçok ilki de bünyesinde barındırdığını belirtti. Bu organizasyona katkısı olan herkese teşekkür eden Ciaobo, Şanghay EXPO'nun arkasında "ilham verici bir miras" bıraktığını kaydetti. Ciaobo, 2010 Dünya Fuarı'nın kültürel değişim ve entegrasyon açısından tüm ülkeler için bir fırsat olduğunu vurgulayarak,
EXPO'nun eşitlik ve uyum üzerine kurulduğunu ifade etti. EXPO'nun 159 yıllık tarihi boyunca dünyada köklü değişimler yaşandığını anlatan Ciaobo, tüm dünyanın ortaklaşa uyumu teşvik etmesini istedi. Ciaobo, kalkınma için tüm dünyanın el ele vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Tüm insanlar dünya ailesinde kardeştirler" dedi.