Romanların Temsilcileri İzmir'de Buluşacak

Konak Belediyesi, Roman vatandaşlar hakkındaki çalışmaları bir araya getirmek ve araştırmaları çeşitlendirmek amacıyla uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapacak

Konak Belediyesi, Roman vatandaşlar hakkındaki çalışmaları bir araya getirmek ve araştırmaları çeşitlendirmek amacıyla uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapacak. Sempozyuma, Türkiye ve Avrupa'dan, Romanların önde gelen temsilcileri katılacak ve uluslararası bir buluşma gerçekleştirilecek.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Türkiye'nin içinde bulunduğu gerilimin sakinleşmesi için dayanışma ve hoşgörünün herkese hâkim olması gerektiğini söyledi. Türkiye Roman Merkezi Federasyonu üyeleri Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ı ziyaret etti. Türkiye'de yer alan 116 Roman derneğini temsilen toplantıya katılan federasyon üyeleri, Başkan Tartan ile sıkıntılarını ve gelecekte yapmak istediklerini paylaştılar. Roman kültürünün dünyaya gösterdiği dayanışma ve hoşgörü kavramlarından yeterince ders alınmadığını vurgulayan Tartan; "Türkiye'nin içinde bulunduğu gerilimin sakinleşmesi için dayanışma ve hoşgörünün herkese hâkim olması gerekir. Maalesef ülkemizde Romanlar, yalnızca eğlenceli yönleriyle tanınıyorlar, onların bu eğlenceli hallerinin arkasındaki dertleri göz ardı ediliyor. İşte bu duruma dikkat çekmek için Federasyon ile birlikte kapsamlı bir sempozyum düzenleyeceğiz" dedi. Tartan, Roman vatandaşlarla her zaman iletişim içinde olduklarını ve Roman kültürünün tanıtılması, daha iyi koşullarda yaygınlaşması için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
Roman Merkezi Federasyonu Başkanı Erdoğan Şener ise Avrupa'da yapılan çalışmalardan örnekler vererek, Türkiye'de Romanlar hakkında bilimsel çalışmaların yok denecek kadar az olduğuna değindi. Hükümetin yapmış olduğu "Roman Açılımı"nın da içinin doldurulamadığını anlatan Şener, artık bu vaatlere inanmadıklarını söyledi. Şener, Konak Belediyesi ile birlikte gerçekleştirilecek olan uluslararası sempozyumun Roman vatandaşların geleceğine yönelik önemli bir çalışma olacağını söyledi.