Alaplı Add'den Cumhuriyet Yemeği

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Alaplı Şubesi tarafından Cumhuriyet Yemeği düzenlendi.

Alaplı canlı alabalık tesislerinde gerçekleştirilen Cumhuriyet Yemeği'ne, Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Levent İşcan, Alaplı TSO Meclis Başkanı Şenol Usaç, Alaplı TSO Başkan Yardımcısı Tarık Yazıcı, Atatürkçü Düşünce Derneği Alaplı Şube Yönetimi, Kdz. Ereğli Hekim ve Eczacılar Derneği Sekreteri Dr. Recep Erdoğan, İlk Adımlar Özel Eğitim Kurumları Müdürü İsmail Demirel, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda davetli katıldı. Yemekte konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Alaplı Şube Başkanı Saliha Şanlı, cumhuriyetin çok büyük bir mücadeleler ve fedakarlıklarla kazanılan bir zaferin ardından gerçekleştirildiğini belirterek, "Bütün toprakları işgal edilmiş, orduları dağıtılmış, insanları esir edilmiş, emperyalist dünyanın bu işi bitirdik dediği ve ince hesaplar yaptığı günlerde, dünyaya baş kaldırarak ve en olumsuz koşullarda emperyalist devletleri yenilgiye uğratarak, mazlum milletlere örnek ve önder olan bir Kurtuluş Savaşı sonunda çağdaş bir devlet kuran inancın, aklın ve faziletin zaferini kutluyoruz. Bu zaferin adı cumhuriyettir.
Cumhuriyet sözcüğü Arapça cumhur sözcüğünden gelir. Anlamı, halk, ahali, büyük kalabalık, toplu halde bir yerde bulunan kavim ya da ulus demektir. Cumhuriyet dendiğinde şu özelliklerini sıralamamız gerekir. Cumhuriyet özgürlüktür ve özgür düşünce yanlısıdır. Cumhuriyet erdemdir. Cumhuriyetteki asıl amaç erdemli ve namuslu insanlar yetiştirmektir. Cumhuriyet eşitliktir. Yasalar önünde herkesin eşit olmasını ön görür. Cumhuriyet en modern devlet ve hükümet şeklidir. Atatürk, cumhuriyetin ilanından sonra diyor ki, 'Efendiler, yıkmaya çalıştığımız ortaçağın arkasında, bin yıllık deneyler var. Cumhuriyetimiz ise daha yeni doğmuş bir çocuk. Cumhuriyeti kolayca boğuverirler. Bu nedenle çok dikkatli ve uyanık olun. Koca Osmanlı gemisi durup dururken batmadı' Bu yıl 87. yılını kutladığımız cumhuriyetimiz öyle kolay elde edilmiş bir sonuç değildir. Gençlerimiz ve gelecek kuşak bilmelidir ki, Bu vatanda kurduğumuz cumhuriyet yönetimi Atatürk'ün önderliğinde çok büyük fedakarlıklarla kazanılan bir ölüm kalım savaşından sonra gerçekleştirilmiştir" dedi.
Alaplı Kaymakamı Aydın Memük de, Türkiye'nin demokrat, hoşgörü, birlik ve beraberlik içerisinde yaşayabilmesini Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata geçirdiği yeniliklere borçlu olunduğunu kaydetti. Cumhuriyete sahip çıkarak korumanın Türk ulusunun en büyük görevi arasında yer aldığını ifade eden Memük, "Ülkemizin Doğusu, Batısı, Güneyi ve Kuzeyi'nde verilen mücadelenin sonunda Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından temeli atılan cumhuriyetimizin bu gün 87. kuruluş yıl dönümünü coşku ile kutluyoruz. Bu vesile ile cumhuriyet yemeğini düzenleyen Atatürkçü Düşünce Derneği Alaplı Şubesine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından 10. Yıl Marşı eşliğinde salonda davetlilere "Hoş geldin" diyen davetliler, ellerinde Türk Bayrakları ile 10. Yıl Marşı'nı hep birlikte seslendirdiler. Yemekte ayrıca davetlilere yardıma muhtaç öğrencilere burs vermek amacıyla nazar boncuğu verilerek gelir sağlandı.