Zazaca tiyatro oyunu büyük ilgi gördü

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun (DBŞT) ilk defa Kürtçe'nin Zazaca lehçesinde sahnelediği 'Ti Gara Nîyî' (Sen Gara Değilsin) adlı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun (DBŞT) ilk defa Kürtçe'nin Zazaca lehçesinde sahnelediği 'Ti Gara Nîyî' (Sen Gara Değilsin) adlı oyunun prömiyeri yapıldı.

DBŞT, ünlü mizah ustası Aziz Nesin'in Sen Gara Değilsin adlı oyununu Kürtçe'nin Zazaca lehçesinde 'Ti Gara Nîyî' ismiyle sahneledi. Diyarbakırlıların ilgi gösterdiği oyunu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de izledi.

Oyun, Gara adlı bir karakterin etrafında işleniyor. Oyunda savaş konusunda siyasal, sosyal hiçbir bilgisi olmayan Gara, ortalıkta dolaşan söylentiler yüzünden halk tarafından kahraman ilan edilir. İzleyicilerin zaman zaman kahkaha atarak izlediği Gara'nın, doğduğu kent olan Yuntabur'a heykeli dikilir. Gara'nın asılsız kahramanlığı, etrafında bulunan sahte politikacılar tarafından da kullanılır. 'Ti Gara Nîyî', yirminci yüzyılın kahramanlık sıfatları etrafında günümüz iktidarlarına ince bir mizahla eleştiri oklarını yöneltiyor.

Coşkun Doğan'ın yönettiği oyunda Bora Çelik, Hamdusena Özbey ve Sabahattin Ozan Aslan oynuyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, yönetmeninden oyuncusuna, ışıkçısına kadar oyunun tüm kadrosunu çiçek vererek kutladı. Baydemir, belediye başkanlarını da sahneye davet etti. Zazaca 'Hoş geldiniz' diyen Baydemir, "İnanıyorum ki bu kadim topraklar bu bölgenin diliyle yoğrulmuştur. Bu toprağın tadı da bu dillerden geçiyor. Hem Zazaca hem Kurmanci, artık bu iki dili de öğrenelim" diyerek, herkesi bu dilleri öğrenmeye çağırdı. Baydemir, "Ne zaman ki Zazaca'yı tam öğreniriz işte o zmaan Kürtçe'yi tam olarak bilmiş olacağız. Benim Zazaca düzeyim yüzde 75'tir. Hala yüzde yüz öğrendim diyemiyorum. Ne zaman ki Zazaca'yı tam anladım o zaman kendimi Kürtçeyi de tam öğrenmiş sayacağım." diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Zazaca tiyatro ile perde açmasıyla bir ilke imza attığını belirten Baydemir, "Zazaca oyun sahnelemekteki amacımız Kürtçenin lehçelerine ve diğer bütün dillere ve lehçelere gösterdiğimiz önemi tiyatro ile yansıtmaktı." dedi. İnançların ve dillerin bir zenginlik olduğuna dikkat çeken Baydemir, farklılıklara sahip çıkıldığı oranda toplumların ileriye taşınabileceğini kaydetti.