Bakan Günay: 'Fesih İşlemlerinden Sonra Savarona'nın Durumunu Değerlendireceğiz'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maliye Bakanlığı'nın fesih işlemlerinden sonra Savarona Yatı'nın durumunu değerlendireceklerini söyledi.

Atatürk Havalimanı'ndaki özel alanda gerçekleştirilen Airex Fuarı'nın son misafiri Bakan Ertuğrul Günay oldu. Türk- Amerikan yapımı özel bir jetle pilot kabininde test uçuşu yapan Günay, uçuş sonrası gazetecilerin; fuhuş skandalıyla gündeme gelen Savarona Yatı'yla ilgili sorusuna yanıt verdi. Günay, "Maliye Bakanlığı fesih işlemlerini başlattı. Fesih işlemlerinden sonra tekrar Maliye Bakanlığı'na dönerse biz de amaca uygun kullanım için talepte bulunacağız ama henüz işin başındayız" şeklinde yanıt verdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın Savarona'yı 80'li yıllarda yok pahasına sattığını anlatan Günay, "İşin sıkıntısı oradan başlıyor. Sonra da rahmetli Turgut Özal müdahale etmiş ve hiç olmazsa bir iş adamının turistlik amaçlı kullanımına açmış. Bu olaydan önce de bizim, Savarona'nın tarihi ve kültürel anlamı doğrultusunda kullanılmasına yönelik girişimlerimiz vardı. Keşke böyle sevimsiz bir tartışma olmasaydı" diyerek olaydan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Günay, Türk-Amerikan ortaklığı ile yapımı düşünülen ve bizzat test sürüşü yaparak tam not verdiği uçakla ilgili de, "Çok sessizdi. Karadeniz'e gittik ve Boğaz üzerinden geri döndük. Türkiye'de üretilmesi yönünde gayretler var. Umarım başarılı olurlar" temennisinde bulundu.

" 'TÜRKLER NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR' DİYE GİZLİCE GELENLER OLUYORMUŞ"
Sivil havacılığın turizm içinde çok büyük önem taşıdığını da belirten Bakan Günay, "Bizim için çok önemli. Türkiye turizmde çok yol alıyor sivil havacılık da bunun temel ayaklarından bir tanesi. Burada gördüğümüz her şey turizmin alt yapısı açısından da bizim için önem taşıyor. 2012'de çok daha görkemli bir fuar alanıyla tanışacaklarımızı söylediler hatta; 'Türkler ne yapmaya çalışıyor' diye gizlice gelenler oluyormuş. 'Ne yapıyor Türkler' diye gelenler varmış. Bunlar iyi şeyler" dedi.
Günay, fuardaki stantları da gezerek, ziyaretçilerle fotoğraf çektirip, fuarda gördüğü küçük çocukları sevdi. Bu arada Bakan Günay'ın uçuşun ardından jetten inerken ayağı merdivenlere takıldı. Bir an tökezleyen Günay, toparlanarak merdivenlerden indi.