Torbalılılar çöp tesisine karşı Napoli örneğini uygulayacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Torbalı ilçesine bağlı Taşkesik köyüne katı atık bertaraf tesisi kurma kararı, ilçedeki sivil toplum kuruluşlarını (S

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Torbalı ilçesine bağlı Taşkesik köyüne katı atık bertaraf tesisi kurma kararı, ilçedeki sivil toplum kuruluşlarını (STK) biraraya getirdi. Torbalı Ticaret Odası (TTO) öncülüğünde toplanan 25 kuruluşun başkanı, ortak eylem kararı aldı. 3,5 milyonluk şehrin nüfusunun yol açtığı çöplerin 30 yıl boyunca 600 TIR'la Torbalı'ya taşınmasına müsaade etmeyeceklerini belirten sivil toplum örgütleri, "Çöpe Karşı Sivil İnisiyatif" oluşturarak mücadele kararı aldı. Yol haritası olarak da İtalya'nın Napoli şehrinin örnek alınacağı, oradak benzer bir durumda çöpe karşı eylem yapıldığı ve toplum bilinçlendirilerek tesislerin kurulmasına müsaade etmediği belirtildi.

Bu kapsamda TTO Meclisi'nin özel oturumunda biraraya gelen 25 kuruluş, ortak deklarasyona imza atarak bir dizi eylem kararı aldı. Büyükşehir Belediyesi'nin geri adım atmaması durumunda hukuki mücadele başlatılması, miting yapılması ve çöp kamyonlarının geçeceği yolun kapatılması da gündeme geldi. Tarım, sanayi ve turizm şehri olan, vergi şampiyonluğu ve 800 fabrikası ile gelişmiş sanayisi bulunan ve son dönemlerde cazibe merkezi haline gelen Torbalı'nın çöp tesisi için uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca belirlenen dokuz kişilik komisyon öncülüğünde bir eylem planı hazırlanması ve çöpe karşı ses getirecek çalışmalarda bulunulması kararlaştırıldı.

ORTAK EYLEM PLANI

Torbalı'daki siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, ortak eylem planı hazırlamak için TTO Meclisi'nin ekim ayı olağan toplantısında özel bir oturum için biraraya geldi. Koordinasyonunu TTO Meclis Başkanı Abdülvahap Olgun, Başkan Vekili Şükrü Kolcu ve Üye Ahmet Dalgıç'ın yaptığı çalışmaya 30 kuruluş davet edildi. CHP, Atatürkçü Düşünce Derneği, Esnaf Odası ve İzmir Barosu Torbalı Temsilciliği'nin katılmadığı toplantıda 25 siyasi parti, STK ve sendika temsilcileri hazır bulundu. Olgun, özel oturumun açılışında ilçenin geleceğiyle ilgili önemli bir konu olduğunda herkesin tek çatı altında toplanmasına gerektiğine işaret ederek, katı atık bertaraf tesisine karşı etkili bir duruş sergilenmesi durumunda, Büyükşehir'in kararını gözden geçirmek zorunda kalabileceğini söyledi. Bu oluşumun siyaset üstü olduğunun altını çizen Olgun, kurulacak komisyonun bir eylem planı hazırlayacağını ve bu doğrultuda, tıpkı çöpe direnen Napoli örneğinde olduğu gibi etkili bir kamuoyu oluşturulabileceğini kaydetti. Abdülvahap Olgun, "Farklı parti, görüş ve fikirlerden insanlar, konu çöp olunca rahatlıkla biraraya gelebiliyor. Bu birliğin sürmesini temenni ediyoruz." dedi.

Katılımcıların tek tek söz alarak projeyle ilgili düşüncelerini aktardığı toplantının sonunda, uygulanacak eylem planıyla ilgili yol haritası belirlendi. Oylamaya sunulan önerilerde, Napoli'de çöpe karşı oluşturulan kamuoyunun sesini duyurmadaki etkisine vurgu yapıldı. Finansmanı TTO tarafından sağlanacak çalışmaları organize edecek bir komisyon belirlendi. İç Anadolu Sevenler Derneği Başkanı Feyzullah Turan, Torbalı Gazeteciler Cemiyeti Üyesi Mehmet Ergün, Taşkesik Muhtarı İsmail Çakaloğlu, Kars Ardahan Iğdırlılar Derneği yöneticilerinden Mehmet Özkaya, Eğitim Sen yöneticilerinden Hayri Aktaş, TOSİAD adına Mehmet Kara, TTO'yu temsilen Abdülvahap Olgun, Ahmet Dalgıç ve Şükrü Kolcu'dan oluşan heyet, bugünden itibaren çalışmalarına başlayacak. İlk olarak çöpe karşı siyasi parti, STK ve sendikaların imzasını taşıyacak bir deklarasyona imza atıldı. 25 kuruluşun imzaladığı deklarasyon, el ilanı şekilde dağıtılacak, gazete ilanlarıyla kamuoyuna duyurulacak. İmza atan kuruluşlar başta olmak üzere geniş bir katılımla ve TTO organizatörlüğünde, İzmir'in çöpünün depolandığı mevcut alan Harmandalı'ya ve çöpün 30 yıl boyunca depolanması öngörülen Taşkesik'e gidilecek. Basının da davet edileceği gezilerde, Harmandalı'nın yaşadığı olumsuz duruma ve Taşkesik köyünün, çöp için müsait olmayan tarım arazilerinden oluştuğuna dikkat çekilecek.

Sivil inisiyatifin koordinatörlerinden TTO Meclis Üyesi Dalgıç, çöp meselesinin siyaset üstü olduğunu belirterek, günde 600 kamyonun bütün İzmir'in çöpünü ilçeye taşıyacak olmasının, Torbalı'nın geleceğine yönelik ciddi bir tehlike olduğunu söyledi. Ahmet Dalgıç, "Böyle bir konuda gösterdiğiniz hassasiyetten ötürü teşekkür ediyoruz. Çöple ilgili sivil inisiyaf oluşturma çalışmalarına, siyaset üstü olması şartı ile başladık. Meclisimizde gündeme gelen öneri kabul edildi ve bugün ilçede bir ilke imza attık. Çöp, hem siyaset hem de kişiler üstü bir mesele. Hayata geçirilecek olan projeye her ne kadar katı atık bertaraf tesisi dense de bence çöp deponi alanıdır. Tesisin açılması ile birlikte günde yaklaşık 600 TIR, İzmir'den Torbalı'ya çöp taşıyacak. Deponi alanı ile ilgili araştırmaların yapılıp yapılmadığını merak ediyoruz. Bu konunun Torbalı halkından gizlendiğini, saman altından su yürütüldüğünü düşünüyoruz. Ön ÇED raporu alınmış, büyük ÇED alınmamış. Ön ÇED İzmir'deki ilgili kurumlardan, ana ÇED raporu ise Ankara merkezden alınıyor. Her ne kadar umutsuzluğa kapılıp, 'Bu iş bitti, proje kesin Torbalı'da yapılacak.' diyenler olsa da ruhsat verilse bile halk nezdinde kabul görmüyorsa hayata geçirilemez. Napoli'de bile halk ayakladı. Biz bunu yapalım demiyoruz ama en azından sesimizi yükseltmeliyiz. Bu işi polemik ve rant konusu olmadan gündemde tutmalıyız. Gerekirse eylem yapmalıyız." şeklinde konuştu.

KİMLER KATILDI

Adnan Yaşar Görmez (AK Parti İlçe Başkanı), Mustafa Terzioğlu (MHP İlçe Başkan Yardımcısı) Cengiz Ulusan (BDP İlçe Başkanı), Behattin Karaca (DSP İlçe Başkanı), Ahmet Sertcan (SP İlçe Başkanı), Hayati Saydam (DP İlçe Başkanı), Osman Aksu (BBP İlçe Başkanı), Behçet Çınar (TTO Başkanı), Cıva İsmail Akman (Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı), Murat Uslu (Ziraat Odası Başkanı), Mehmet Kara (Torbalı Sanayici İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı), Yurdadoğ Mutlu (Torbalı Genç İşadamları Derneği Başkanı), Kemal Karakoyun (Eğitim-Sen temsilcisi), Şakir Aygün (Eğitim-Bir Sen temsilcisi), Şefik Saral (Eğitim-İş temsilcisi), İsmail Turan (Yapı Teknikerleri Torbalı Şube Başkanı), Ömer Günaydın (Torbalı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı), Feyzullah Turan (İç Anadolu Sevenler Derneği Başkanı), Tanzer Boğan (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı), Mehmet Gökçe (Ağrılılar Derneği İkinci Başkanı), Engin Türkdoğan (Alevi Bektaşi Derneği Başkanı), Sabit Güldoğan (Torbalıspor Kulübü Başkanı), İbrahim Çetin (Genç Liderler ve Girişimler Derneği Başkanı) ve İsmail Çakaloğlu (Taşkesik Muhtarı).

NELER YAPILACAK?

- Ortak deklarasyon hazırlanacak

- Deklarasyon, çeşitli yayın araçlarıyla kamuoyuna duyurulacak

- İzmir'in çöpünün depolandığı Harmandalı'ya gidilerek, orada basın açıklaması yapılacak.

- Toplu halde Taşkesik köyü ziyaret edilerek, bölgenin neden çöp tesisi için uygun olmadığı anlatılacak.

- Hukuki mücadelenin başlatılması için girişimlerde bulunulacak.

- ÇED raporunu veren kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılacak.

- İlçe meydanında, Harmandalı çöplüğünün fotoğraflarından oluşan bir sergi açılacak.

- Bütün bu girişimlerden sonuç alınmazsa, geniş katılımlı bir miting düzenlenecek.

- Projenin hayata geçmesi durumunda kamyonların önünün kesilmesi, çöp alanında ilçe halkının katılımıyla miting yapılması ve çadır kurulması başta olmak üzere ses getirici eylemlere imza atılacak.