Uyum Yasa Tasarısı TBMM'ye sevkedildi

48 maddelik HSYK Uyum Yasa Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu.

Uyum Yasa Tasarısı TBMM'ye sevkedildi
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısı ile ilgili anayasa değişikliğine uyum amacı taşıyan 48 maddelik kanun tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Anayasa değişikliğinde yer alan ve halkoylamasında kabul edilen, anayasa değişikliklerinin uyum yasalarından bazıları tamamlandı. Adalet Bakanlığı’nın tamamladığı ve Bakanlar Kurulu’nda imzaya sunduğu HSYK’nın yapısı ile ilgili düzenlemenin uyum yasası 48 maddeden oluşuyor. Yasa metnine göre; Adalet Bakanı dairelerin çalışmalarına katılamayacak. Genel Kurul'un hakim ve savcılarla ilgili suç ve disiplin işlerinin görüşüleceği toplantılarına da bakan katılamayacak ve oy kullanmayacak.

Anayasa paketinin 12 Eylül'deki referandumla kabul edilmesinin ardından gündeme gelen uyum yasaları için çalışmalar hızla devam ediyor.

Bu çalışmalardan biri olan HSYK Uyum Yasa Tasarısı Meclis'e sevk edildi.

Başbakanlıkta, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ koordinasyonunda, Başbakanlık Kanunlar Dairesi Genel Müdürü, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü ve Avrupa Birliği Genel Sekreteri'nin denetiminde gerçekleşen çalışmaya son şekli verildi ve yasa tasarısı Meclis'e sevk edildi.

OMBUSDMANLIK DA TAMAM

Uyum kanunları için çalışmalarını sürdüren komisyonun Ombudsman'lık olarak bilinen Kamu Denetçiliği ile ilgili yasa tasarılarını tamamladığı bildirildi.

3 DAİRE ŞEKLİNDE ÇALIŞACAK

Cumhurbaşkanı Gül'ün HSYK üyeliğine yaptığı atamaların ardından, kurulun tüm üyeleri belirlenmiş oldu. Sıra kurulun çalışma usullerini belirleyen kanuna geldi. Adalet Bakanlığı'nın daha önce açıkladığı tasarıya göre, HSYK, 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşan, idari ve mali özerkliğe sahip bir kamu tüzel kişiliği olacak. 3 daire halinde çalışacak kurula Adalet Bakanı başkanlık edecek. Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulun tabii üyesi olacak, Müsteşar bulunmadığı zaman kendisine vekalet eden kişi kurul toplantılarına katılacak.

20'ye yakın kanun değişecek

Referandumda Anayasa'nın 24 maddesinde değişiklik öngören kanunun kabul edilmesi nedeniyle yirmiye yakın yasada değişiklik yapılması, yeni yasaların çıkarılması söz konusu olacak. Milletvekilliğinin düşürülmesi uygulaması kaldırılıyor. Siyasi Partiler Kanunu'nda düzenleme yapılacak. Meclis Başkanı ve G.Kurmay Başkanı'nın görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanmasına ilişkin değişiklik de gündeme gelecek.