Trt-5 Anadolu Kanalı Açıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhuriyet ne kadar Çankayalının rejimiyse, o kadar da Bahçesaraylının rejimidir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhuriyet ne kadar Çankayalının rejimiyse, o kadar da Bahçesaraylının rejimidir. Cumhuriyet ne kadar Ankara'nınsa, o kadar da Yozgat'ındır. Cumhuriyet İstanbul'a, İzmir'e ne kadar yakınsa Kayseri'ye, Konya'ya Artvin'e, Tekirdağ'a, Van'a da o kadar yakındır. Çünkü cumhuriyet Trakya'dır, çünkü cumhuriyet Anadolu'dur" dedi.
Başbakan Erdoğan, 'TRT-5 Anadolu' kanalının açılış törenine katıldı. Arı Stüdyoları'ndaki törene Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve TRT'den Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanları Faruk Çelik ve Mehmet Aydın, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Yerel Televizyonlar Birliği Başkanı Şeyda Açıkkol ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, TRT Anadolu'ya uzun soluklu ve başarılı bir yayın hayatı dilediğini söyledi. Açılışta çeşitli enstrümanlarla yapılan yöresel müziklere atıfta bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bağlamanın, sipsinin, şelpenin sesinden Anadolu'nun, Trakya'nın, Türkiye'nin yağmurla ıslanmış topraklarının taze kokusunu yüreğimizde hissettik. Ahmet Hamdi Tanpınar Anadolu türkülerini 'sıcak bir ekmeğe' benzetiyor. Evet, her enstrüman farklı bir ses veriyor, Anadolu'nun her çalgısı mahir ellerde bir başka dile geliyor. İnanın sesler farklı da olsa, çalgılar farklı da olsa, yöreler notalar farklı da olsa, her türkü her ezgi üzerindeki musiki değerle birlikte Anadolu'nun kokusunu taşıyor. Çünkü bizim
türkülerimiz sıcak bir ekmekten, buğusu tüten bir somundan, Anadolu'dan, analar yurdundan bir parçadır. İşte bunun içindin Yemen Türküsü'nü dinlediğimizde hangi yöreden olursak olalım, her birimizin gönül dili titriyor. Sarı Gelin türküsünün ezgisini işittiğimizde her birimiz 'işte bu bizim türkümüz' diyoruz. Dramalı Hasan nasıl 73 milyon üzende aynı etkiyi yapıyorsa Toroslar'ın, Kaçkarlar'ın, Süphan'ın, Ağrı'nın yüksek zirvelerinden kopup gelen ezgiler de aynı derecede yüreğimize hitap ediyor.
Her zaman söylüyorum. Horon bizim horonumuz, halay bizim halayımız, zeybek bizim zeybeğimiz, zılgıt bizim zılgıtımız. Biz bu topraklar üzende ekmeğimizi bölüştük. Halayı, horonu, zılgıtı bölüştüğümüz kadar, ağıtları bölüştük. Biz bu topraklar üzerinde, Anadolu'nun Trakya'nın toprakları üzerinde kahramanlığı, zaferi şahadeti paylaştık."
'Dost, akraba, hısım' kelimelerinin Anadolu'yu tarif etmekte yetersiz kaldığını belirten Erdoğan, "Anadolu, analar yurdunun 73 milyon vatan evladının toprağıdır. Yani Anadolu, kardeşlerin ve kardeşliğin yurdudur. Nasıl ki bu toprakların ezgilerini birbirinden ayırmak imkansızsa, nasıl ki bu ülkenin ağıtlarını, şarkılarını, türkülerini birbirinden ayırmak imkansızsa; bu ülkenin insanlarını da birbirinden ayırmak, birbirine hasım eylemek işte o kadar imkansızdır" dedi.

"CUMHURİYET NE KADAR ÇANKAYALININ REJİMİYSE O KADAR DA BAHÇESARAYLININ REJİMİDİR"
Bir şairin, 'Anadolu dört bir yanı sevda dolu, Veysel, dolu, Yunus dolu, abdal dolu. Rumi dolu, hak aşkına gönül veren aşık dolu Anadolu' dizelerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Evet; bu toprakları biz şehitlerimizin kanlarıyla olduğu kadar, hakla, aşkla ve sevda ile yoğurduk. 87 yıl önce cumhuriyeti de işte bu sevdanın bu aşkın ortak ideallerimizin üzerine hep birlikte inşa ettik. Cumhuriyet ne kadar Çankayalının rejimiyse, o kadar da Bahçesaraylının rejimidir. Cumhuriyetin ne kadar Ankara'nınsa, o kadar da Yozgat'ındır. Cumhuriyet İstanbul'a, İzmir'e ne kadar yakınsa Kayseri'ye, Konya'ya Artvin'e, Tekirdağ'a, Van'a da o kadar yakındır. Çünkü cumhuriyet Trakya'dır, çünkü
cumhuriyet Anadolu'dur."
TRT-5 Anadolu'nun Türkiye'nin tüm renklerini, seslerini, bütün nefeslerini ahenk içinde toplayacağına ve bir çiçek demeti gibi seyircilerine sunacağına inandığını belirten Erdoğan, "Hazreti Mevlana ne güzel söylemiş; bir pergel gibi tek ayağın burada, Anadolu'da olacak, Anadolu'ya, Trakya'ya basacak; diğeriyle cümle aleme ulaşacaksın. Son 8 yılda aktif dış politikamızla işte biz bu felsefeyi yaşatmanın mücadelesi içinde olduk. Anadolu'nun Trakya'nın tüm illerine, ilçelerine, köylerine, insanlarına
ulaşmak, 73 milyonun her birine hizmet götürmek için gece gündüz koştururken, aynı zamanda dünyanın en ücra köşelerine kadar ulaştık. TRT bu görevi zengin bir şekilde icra etmeye başladı.Iğdır'ın köylerine yol götürürken, Moğolistan'da en eski Türk eserlerinin bulunduğu Karakurum'un da yolunu biz inşa ettik. Şırnak'a hastane inşa ederken, ta Afganistan'da da hastane inşa ettik. Türkiye'nin her ilinde 440 bin konut yaparken, Kırım Türklerinin konut ihtiyacını da biz karşıladık. Anadolu'nun, Trakya'nın
anaları ağlamasın diye nasıl samimiyetle çırpındıysak, Irak'ın, Afganistan'ın, Surdan'ın ve evet Filistin'in, Gazze'nin de anaları ağlamasın diye çırpındık, feryat ettik, sesimizi yükselttik" dedi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, sunucularının isteği üzerine, TRT Anadolu'nun sloganı olan 'Bir ekran yüz ekran, yüz ekran bir ekran' sözünü salondakilerle birlikte dile getirdi.

ARINÇ: "TRT NE YAPARSA YAPSIN ELEŞTİRİLİYOR"
Açılışta bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, "Ne yazık ki Türkiye'de belli bir kesim TRT ne yaparsa yapsın, menfi ve olumsuz bir gözle meselelere bakıyor. Benim önüme gelen sözlü ve yazılı soru önergelerinin sahipleri hemen hemen aynı kişilerdir. Aynı kalemden çıkmış şeyleri bize soruyorlar. Defalarca cevap vermemize rağmen, eleştirecek bir şey bulmaya gayret ediyorlar. Zaman zaman Sayın Genel Müdür de, biz de bazen sabırlarımızın taştığını, 'bu kadar da olmaz'
dilerek isyan ettiğimizi de görüyoruz. Ama bu üzüntüler ve sıkıntılar bize bir şey gösteriyor. Biz doğru yoldayız, iyi işler yapıyoruz. Milletimize, memleketimize güzel bir hizmetin peşindeyiz. Bugün 'TRT'yi izlemem' diye cılız propagandalarla seslerini yükseltenler, yakın bir zamanda TRT'nin gerçek ve düzgün izleyicileri olacaklardır" diye konuştu.

TRT'NİN 14'ÜNCÜ KANALI
TRT Arı Stüdyoları'ndan yapılan törenle resmi açılışı gerçekleşen TRT-5 Anadolu kanalı ile yeni bir kanal daha yayın hayatına başladı. Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliği (YBTB) ile işbirliği yapan TRT, 14'üncü kanalı TRT-5 Anadolu'yla illerin ve bölgelerin kendi yerellerinde yaşattığı değerleri, gelenek ve kültürleri Türkiye ile buluşturmayı hedefliyor.