'Kürtçe seçmeli ders olmalı' sözü, cumhuriyet panelini gerdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "87. Yılında Cumhuriyet, Kamusal Alan ve Yurttaşlık" başlıklı panelde Prof. Dr. Binnaz Toprak, Kürtç

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "87. Yılında Cumhuriyet, Kamusal Alan ve Yurttaşlık" başlıklı panelde Prof. Dr. Binnaz Toprak, Kürtçe'nin seçmeli ders olması gerektiğini ifade edince katılımcılardan büyük tepki aldı. Toprak'ın konuşturulmaması üzerine panel yöneticisi oturumu kapattı. Toprak'ın ayrıca üniversitelerde başörtüsünü savunması da bazı hanımların eleştirisiyle karşılaştı.

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyal düzenlenen panele Prof. Dr. Toprak, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ümit Zileli ve Prof. Dr. Süheyl Batum davetliydi. Batum'un katılmadığı panelde kamusal alan, hizmet alan ve hizmet verenle ilgili bir soruya karşılık Zileli, hizmet verenin dinî simgelere kapalı olması gerektiğini savundu. Zileli, "Laik ülkenin, seküler ülkenin demokratik olabilmesi için bunun bu şekilde olması şarttır." dedi. Üniversitelerde türbana çok kısa bir süre öncesine kadar karşı olduğunu ama artık bunun bir anlamı kalmadığını söyleyen Zileli, "Türban eşittir kölelik." görüşünü savundu.

Bu konuda Ümit Zileli'den farklı düşündüğünü dile getiren Prof. Dr. Binnaz Toprak ise kız öğrencilerin üniversitede başörtüsü kullanabilmesi gerektiğini belirtte. Toprak, "Bunun tek bir nedeni var. Bugünün dünyasında, çağdaş toplumlarda bir insana, 'İki haktan birini seç.' diyemezsiniz. Din ve vicdan özgürlüğü de bir haktır, eğitim de bir haktır. Dolayısıyla üniversite öğrencilerinin örtü konusunda serbest olması kanaatindeyim. Kamu görevlileri için fevkalade sakıncalı buluyorum. Bir kere her şeyden önce devlet memuriyeti bir hak değil, başka istihdam alanları açıktır." şeklinde konuştu.

Bir dinleyicinin, bazı kadınların Türkçe bilmediğini ifade etmesi üzerine Kürtçe'nin seçmeli ders olması ve isteyenlerin anadilinde eğitim alabilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Toprak'a, dinleyicilerden eleştiriler geldi. Eleştirinin dozajının artması ve Toprak'ın sözlerinin kesilmesi üzerine panelin yöneticisi programı kapattı.