Fransa'da halk direndi ama...

Fransa'da milyonların günlerce süren tepkileri sonuç vermedi. Emeklilik yaşını yükselten reform Fransız Parlamentosu'nun iki kanadında da kabul edildi. Sosyalist Parti, tasarının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hazırlığında. Sendikalarsa bugün yine binlerce kişiyi sokağa dökme niyetinde.

Fransa'da milyonların günlerce süren tepkileri sonuç vermedi. Emeklilik yaşını yükselten reform Fransız Parlamentosu'nun iki kanadında da kabul edildi. Sosyalist Parti, tasarının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hazırlığında. Sendikalarsa bugün yine binlerce kişiyi sokağa dökme niyetinde. Fransa'da halk direndi ama Sarkozy yönetimi kulaklarını tıkadı.

Milyonların tepkisini çeken emeklilik reformu Fransız Parlamentosu'nda da onaylandı.

Senatonun onaylamasının ardından tasarı Meclis Genel Kurulu'na geldi. Oylamada 233 "hayır"a karşı 336 "evet" oyu çıktı.

Tasarı Meclis'te görüşülürken sokakta protestolar vardı. İşgal ettikleri 12 rafineriden güvenlik güçlerinin zor kullanarak çıkardığı çalışanlar, Gramnpuit rafinerisinin girişini kapattı. Tankerlerin ulaşımına izin vermedi. Eylem yapan çalışanlar polis tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.

Bir eylemci, verdiği röportajda, bu reformun adil olmadığını belirterek, "Ne benim ne de oğlumun 67 yaşına kadar çalışmasını istiyorum. Bu yüzden buradayım. Bu yasal değil. Demokrasi sadece seçimlerde insanlara oy hakkı verilmesi değil" diye konuştu.

Bir başka eylem de Paris'teydi. Göstericiler Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin ağabeyinin de yatırımının bulunduğu bir özel sigorta şirketini işgal etti. Yaklaşık 200 gösterici daha sonra binayı terketti.

Emeklilik reformunun yürürlüğe girmesi için tasarının yılmaz savunucusu Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin imzalaması gerekiyor. Ama Sosyalist Parti tasarının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını açıkladı.

Grevlerin ülke ekonomisine faturasının 2 milyar euro'nun üstünde olduğu tahmin edilse de, sendikalar da geri adım atmıyor. Bugün ve 6 Kasım'da protesto için sokağa çıkmaya, çalışanlar iş bırakmaya hazırlanıyor.

Reform emeklilik yaşını önce 62'ye sonra da kademeli olarak 67'ye yükseltilmesini öngörüyor. Sarkozy hükümeti, ekonominin işlerliği için yasanın uygulanmasının zorunlu olduğu iddiasında.