Mhp'li Tankut, Kırmızı Et Ve Kurbanlıkları Meclis'e Taşıdı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, kırmızı et ve kurbanlık sorununu Meclis gündemine taşıdı.

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, "Son 8 yıldır izlenen yanlış hayvancılık politikaları nedeniyle hayvancılık bitme noktasına gelmiş bulunmaktadır. Nüfus fazlalaşırken hayvan varlığında ciddi düşüşler yaşanmış, bunun bilinmesine rağmen her hangi bir önlem alınmamıştır" dedi. Gelinen noktada, kırmızı etin kilosunun 30 lirayı aştığını, özellikle yoksul vatandaşların kırmızı ete hasret hale
geldiğini ifade eden Tankut, şöyle devam etti:
"Yıllardır Kurban Bayramlarında kırmızı et hasretini gideren garip-gureba vatandaşımızın elinden bu yıl o imkan da maalesef alınmıştır. Bırakınız yoksul olanı, normal bir gelire sahip olan vatandaşlarımız için de artık kurban kesmek bir hayal olmuştur. Görünen o ki, kurbanlıkların ithalat yoluyla karşılanması düşüncesi de soruna çare olmayacaktır."
Şimdi de süt üretiminin yetersiz olduğunun gündeme geldiğini belirten Tankut, "Halkımızın, tıpkı kırmızı ette olduğu gibi süt ve süt ürünlerine de giderek uzaklaşması, çok ciddi toplumsal beslenme sorununu beraberinde getirecektir. Önemli besin kaynaklarının eksikliği, başta çocuklar ve gençler olmak üzere hemen bütün toplum için çeşitli sağlık sorunlarına yol açacaktır" ifadelerine yer verdi.
İthalat yoluna gidilerek et üretimindeki açığın giderilemeyeceğini vurgulayan Tankut, önergesinde şunlara yer verdi:
"1 Ağustos 2010 tarihinde uygulamaya konulan 7 yıl vadeli bir kısmı faizsiz hayvancılık kredisinin ise çare olmadığı kesindir. Çünkü verilen krediler ipotek karşılığında olup, krediyi alabilecek üretici sayısı çok sınırlıdır. Kredi şartlarının daha esnek hale getirilmesi bu manada ilk akla gelen bir tedbir olabilir. Netice itibarıyla hayvancılık politikalarının yeniden ama süratle gözden geçirilmesi, yapılan yanlışların tespiti ve gerekli önlemlerin alınması çok önemli ulusal bir görev halini almıştır.
Ulusal boyutta bir krize dönüşen sorunun köklü çözümü için ne gibi önlem ve çalışmalar gerçekleştirilecektir."