Defne yaprağı ABD, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor
Mersin'in Silifke ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü'nün İmamlı, Yenibahçe, Ovacık, Keşilitürkmenli, Öztürkmenli, Türkmenuşağı, Narlıkuyu ve Hüseyinler
Türkiye'den yaklaşık 60 ülkeye defne ihracatı yapıldığını belirten Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, "Doğal bitki ihracatında Türkiye'nin payı yüzde 10 ama defne yaprağında bu oranın yüzde 95'i Türkiye'ye ait." dedi.
Gün, "Çiftçilerimiz ormanlardan ve kendi arazilerinden topladıkları yaş defne yaprağını, 50 Kuruşa, kurusunu da 2.5 liraya satarak hem iyi bir gelir elde ediyor hem de İzmir'deki bir firma aracılığıyla ABD, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine gönderiyor." diye konuştu.
Silifke'deki defnenin kalitesi nedeniyle ABD, Avrupa ve Uzakdoğu ülkeleri tarafından tercih edildiğine işaret eden Gün, "Buradaki ürünün hem yağ oranı hem de kimyasal madde içeriği, yörenin düşük nemi ve kıraç yapısı dolayısıyla diğer yörelerden daha zengin durumdadır. Bu yüzden de Silifke defnesi büyük rağbet görüyor." şeklinde konuştu.
İlçede yıllık 700 ton civarında kuru defne yaprağı üretildiği bilgisini veren Gün, "Fabrikalarda işlenen ürünlerin bir kısmı İzmir'deki firmalar aracılığı ile, bir kısmı da direk ilçemizden ihraç edilmektedir. İlçemizdeki tesislerden Adapazarı, Tarsus, Kahramanmaraş, Adana, Antalya ve Karadeniz bölgesinden defne yaprağı alınmaktadır. Bu ürünler, ilçemizdeki 3 adet defne işleme tesisinde 9 farklı kategoride sınıflandırılarak pazarlanıyor." ifadesini kullandı.