10 Yıldır Maliyeti Nedeniyle Yapılmadı, Şimdide İmara Takıldı

Aydın'da 10 yıldır kamulaştırılacak arazilerin yüksek maliyeti edeniyle bir türlü yapılamayan Çevre Yolu, şimdide belediyelerin yolun geçecek olduğu güzergahta imar değişikliği çalışması yapmaması nedeniyle yapılamıyor

10 Yıldır Maliyeti Nedeniyle Yapılmadı, Şimdide İmara Takıldı
Aydın'da 10 yıldır kamulaştırılacak arazilerin yüksek maliyeti edeniyle bir türlü yapılamayan Çevre Yolu, şimdide belediyelerin yolun geçecek olduğu güzergahta imar değişikliği çalışması yapmaması nedeniyle yapılamıyor.
Yolun bir an önce yapılması için yolun geçeceği güzergah üzerinde sınırı bulunan Aydın, Çeştepe ve Tepecik Belediyeleriyle toplantı düzenlediklerini açıklayan Vali Hüseyin Avni Coş, kamulaştırma yapılmadan güzergahta yapılacak imar değişiklikleriyle yol yapımının önündeki en büyük engelin kalkacağını söyledi.
2000 yılında Aydın-İzmir Otoyulu'nun tamamlanıp hizmete açılmasıyla İzmir-Denizli transit geçişini sağlayacak ve Aydın'ın şehir içi trafiğini rahatlatacak çevre yolu projesi 10 yıldır kamulaştırma bedeli nedeniyle bir türlü hayata geçirilemiyor. Yaklaşık 3.5 kilometre uzunluğunda olması planlanan çevre yolunun yapılması için 5 milyon TL kamulaştırma bedeli öngörülüyordu. 10 yıldır kamulaştırma bedeli nedeniyle bir türlü yapılamayan çevre yolu için Vali Hüseyin Avni Coş'un Aydın, Tepecik ve Çeştepe belediye başkanlarıyla bir araya geldiği toplantıda yeni bir çözüm yolu bulundu. Günlük 15 bine yakın aracın Aydın şehir içinden transit geçit yaptığı İzmir-Denizli karayolunu şehir dışına taşımak için belediyelerin yol güzergahında imar değişikliği çalışması yapması gerekiyor.
BELEDİYELERİN BİR AN ÖNCE İMAR ÇALIŞMASI BAŞLATMASI GEREKİYOR
Vali Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanlarıyla yaptığı toplantıda buldukları çözüm yolunu anlattı. Bulunan çözüm yolu sayesinde çevre yolunun yapılabilmesi için milyon TL'lere ihtiyaç olmadığını belirten Vali Hüseyin Avni Coş, "Yasa gereği şehir imar planı içerisinde kalan alanlarda şahısların arazilerinin yüzde 35'ini sosyal donatı alanı olarak belediyeye terk etmesi gerekmektedir. Çevre yolunu bu kent alanlarından geçirmek suretiyle bu işi parasız halletmek mümkün. Çünkü bu işin böyle örnekleri de var. Türkiye'de pek çok yerde böyle geçirilmiş. Karayolları da diyor ki, 'Elimizdeki kaynakları en iyi şekilde kullanmak için çevre yolları için ödenek vermiyoruz. Bu yasayı uygulayan belediyelere öncelik veriyoruz'. Dolayısıyla, bu projeye sahip çıkan belediyelerimiz, bir an önce kendi belediye sınarları içerisinde kalan çevre yolu güzergahlarında imar değişikliği yaparlarsa çevre yolunun yapılmaması için önümüzde hiç bir engel kalmıyor. Bunun için belediyelerimizle de görüştük. Fakat belediyelerimizden halen bir kıpırtı göremiyoruz. İmar çalışması yapıldığı taktirde önümüzdeki yıl ihalesinin yapılması için Karayollarımız hazırlıklarını yapıyor" dedi.