Samast 'Taş atan çocuk' sayıldı
Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın dosyası çocuk mahkemesine gönderildi. Mahkeme 'görevsizlik' kararı vermezse Samast, 10 yıl sonra serbest kalabilir
Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın dosyası çocuk mahkemesine gönderildi. Mahkeme 'görevsizlik' kararı vermezse Samast, 10 yıl sonra serbest kalabilir
Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın (20) dosyası ayrılarak İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel ile tutuksuz sanık Ahmet İskender katıldı. Duruşmada, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kardeşi Hosrof Dink ve kızı Delal Dink de hazır bulundu.
SUÇ TARİHİNE VURGU
Mahkeme Başkanı Erkan Canak, dosyaya gelen evrakları okumadan önce duruşma savcısının bir talebi olduğunu söyledi. Savcı Mustafa Çavuşoğlu, olay tarihinde 18 yaşından küçük olan sanık Ogün Samast'la ilgili dosyanın 'Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması'na dair 6008 sayılı kanun kapsamında çocuk mahkemesine gönderilmesini istedi. Samast'ın avukatı Levent Yıldırım da 'Dosyanın çocuk mahkemesine gönderilmesine' ilişkin 21 Ekim tarihli dilekçesini hatırlatarak, savcının görüşü doğrultusunda karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti ise 22 Temmuz 2010'da yürürlüğe giren ve kamuoyunda 'Taş atan çocuk' yasası olarak bilinen kanunun 8. maddesinin, CMK'nın 250. maddesine bir fıkra eklediğini hatırlattı. Kanundaki, 'Çocuklar, bu madde hükümleri uyarınca kurulan mahkemelerde yargılanamazlar ve bu mahkemelere özgü soruşturma ve kovuşturma hükümleri
çocuklar bakımından uygulanmaz' hükmünün göz önüne alındığını belirten mahkeme, 1990 doğumlu Samast'ın suç tarihinde 17 yaşında olduğunu kaydetti.
'YARGILANAMAZ'
Ogün Samast için 'Mahkememizde yargılanamayacağı açıktır' diyen mahkeme heyeti, dosyasının ayrılarak İstanbul Çocuk Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Samast'ın tutukluluk halinin devamına da hükmeden mahkeme, bu karara ilişkin itiraz yolunun açık olduğunu ve kararın oy birliğiyle alındığını ifade etti.
Ne yapalım yasa böyle
KARARIN açıklanmasının ardından Samast duruşma salonundan çıkartılırken, Hrant Dink'in kardeşi Hosrof Dink, 'Adaleti doğru işletseydiniz böyle olmazdı. Size düşen sorumluluğu hatırlatıyorum. 4 yıl oldu' diyerek tepki gösterdi. Dink'in eşi Rakel Dink de 'Cinayeti işleyenler ne olacağını biliyordu' diye konuştu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı ise, 'Ne yapalım yasa böyle' ifadesini kullandı.
Mahkeme reddedebilir
Prof. Köksal Bayraktar:
- İki şey olabilir. Birincisi, Ogün Samast'ın dosyasının ayrılması, çocuklar hakkında CMK 250'nin uygulanmayacağına ilişkin düzenlemeye dayanıyor. Ancak Samast artık 18 yaşından küçük değil. Bu nedenle Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi davayı reddedebilir.
- İkincisi, dosyanın Çocuk Mahkemesi'nde kalması kesinleşirse, Samast'ın fiili için dosya ayrılıp oraya gönderilir, iki ayrı yargılama yapılır. Çocuk mahkemesindeki davada aynı fiile ilişkin olarak yürütülür. Çocuk mahkememerinde sadece ceza mahkumiyeti, fiili işlediğinde 18 yaşından küçükse bir miktar indirim olur. Maddede şöyle deniyor: Fiili işlediği sırada on beş yaşını doldurmuş, on sekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiğinde 18 yıldan 24 yıla, müebbet hapis cezasını gerektirdiğinde 12 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer cezaların üçte biri indirilir ve bu halde her fiil için verilecek hapis cezası on iki yıldan fazla olamaz.
10 yıl sonra serbest kalabilir
Avukat Uğur Poyraz:
Ogün Samast, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle çocuk mahkemesinde yargılanırsa alacağı ceza en fazla 24 yıldır. Mahkemenin 1/6 oranında indirim uyguladığını da düşünürsek, bu ceza 20 yıla düşer. Bu durumda sanık, 20 yılın üçte ikisini yattıktan sonra serbest kalabilir. Yani bu da yaklaşık 12 yıl demektir. Ancak Samast üç yıla yakın süredir cezaevinde tutuklu bulunduğu için bu süre de 13'yıldan düşürülür. Sonuç olarak yaklaşık 10 yıl sonra serbest kalabilir.
Seda KILIÇ / İSTANBUL