Avustralya'dan 1159 Besilik Hayvan Geldi Ankara

Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) besilik hayvan ithalatı için Haziran'da açtığı ihale kapsamında Avustralya'dan ithal edilen ilk parti 1159 baş hayvan, bugün Sakarya Kombinası'na geldi.

Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) besilik hayvan ithalatı için Haziran'da açtığı ihale kapsamında Avustralya'dan ithal edilen ilk parti 1159 baş hayvan, bugün Sakarya Kombinası'na geldi.
Hayvanlar, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB) organizasyonunda dağıtılacak.
EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, besi hayvanı ithalatı için açılan ihaleyi kazanan firmanın ilk aşamada Uruguay'dan ithalatı planladığını, ancak, Uruguay'ın, 'Türkiye'nin istediği analizleri yapamayacağını' Dışişleri kanalıyla bildirmesi üzerine, firmaya ek süre verildiğini söyledi. Ulubaş, bunun üzerine firmanın Avustralya'dan ithalata yöneldiğini, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü elemanlarının hayvan seçimini tamamlaması ve analiz sonuçlarının uygun çıkmasından sonra ithalatın başladığını belirtti.
İhale kapsamında ilk parti 1159 baş hayvanın bugün Sakarya Kombinası'na geldiğini bildiren Ulubaş, EBK'nın altyapı ve personel imkanlarının yetersiz olması nedeniyle, kurumun düzenlediği 4 bin ton besi hayvanı ithalatı ihalesini TTKKMB'ye devrettiklerini ve dağıtımın da tarım kredi kooperatifleri aracılığı ile yapılacağını bildirdi.
İhale şartnamesi gereği, ithalatçı firmanın hayvanları gemide EBK'ye teslim edeceğini hatırlatan Ulubaş, şu bilgiyi verdi:
'Haziran'da 4 bin ton besilik büyükbaş hayvan alımı için ihaleye çıkıldı. Bu kapsamda toplam 20 bin civarında hayvan getirilmesi söz konusu. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün besilik hayvan alımı için koyduğu şartları bazı ülkeler karşılayamadı. Bu ülkelerden biri Uruguay'dı. 'Türkiye'nin istediği bu tahlilleri yapacak laboratuvarımız yok' diye Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yazı gönderdiler. Hijazi firması bunun üzerine hayvanları Avustralya'dan getirmek için ek süre istedi. Avustralya'da Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün istediği tüm testler yapıldı. Hayvanların Türkiye'ye getirilmesinden sonra 21 günlük karantinada tutulması gerekiyordu. Ancak EBK'nın sadece 8 ilde kombinası var. Ayrıca 700 personel ile bu hayvanların 21 gün bakılması, kontrolü mümkün değildi. Türkiye geneline dağıtımında da sorun yaşayacaktık. Bu nedenle TTKKMB ile geçen hafta protokol yaptık. İhaleyi onlara devrettik. Gelen hayvanları TTKKMB dağıtacak. Onların Türkiye genelinde teşkilatları, ayrıca sigorta şirketi acentalıkları var. Bize 200 bin civarında başvuru vardı. Bize gelen başvuruları da onlara ilettik. Onlar, kendileri dağıtım şartlarını belirleyecek.'
Piyasada halen besi hayvanlarının kilogramının 12 lira civarında bulunduğuna işaret eden Ulubaş, TTKKMB'nin, karantina, sigorta ve dağıtım giderlerini dikkate alarak fiyat belirleyeceğini, ancak her halükarda bu fiyatın şu anki piyasa fiyatlarının altında olacağını kaydetti.
İhale kapsamında kalan yaklaşık 19 bin baş besi hayvanının Kurban Bayramı'ndan sonraki hafta geleceğini açıklayan Bekir Ulubaş, bundan sonra EBK'nın besilik hayvan ithalat ihalesi yapmayacağını, TTKKMB'nin besilik hayvan ithalatı için hazırlık yaptığını söyledi.
26.10.2010 13:14:37