Şantaj ve askeri casusluk çetesinin yabancı servislerle irtibatı da araştırılacak

'Şantaj ve askeri casusluk çetesine' yönelik soruşturma kapsamında 4'ü sivil 45'i asker olmak üzere toplam 49 şüpheliye yönelik yaklaşık 100 adreste a

'Şantaj ve askeri casusluk çetesine' yönelik soruşturma kapsamında 4'ü sivil 45'i asker olmak üzere toplam 49 şüpheliye yönelik yaklaşık 100 adreste arama yapıldı. Çetenin yabancı servislerle irtibatı olup olmadığının da araştırılacağı belirtildi.

Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir, Gölcük ve Karamürsel'in aralarında bulunduğu 9 yerde arama yapıldı. Aramaların 'Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, tahrip etmek ve bunlar üzerinde sahtecilik yapmak', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek ve gizli kalması gereken bilgileri siyasal-askeri casusluk maksadıyla temin etmek' suçlamaları gerekçesiyle yapıldığı öğrenildi. Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler Komutanlığı ve TÜBİTAK'ta yapılan aramalarda Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlıklarına ait belgelerin ele geçirildiği kaydedildi. Çetenin yabancı servislerle irtibatının da araştırıldığı belirtildi. Soruşturma kapsamında 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği ve bunların arasında 4 TÜBİTAK görevlisinin de bulunduğu ifade edildi.

Haklarında zorla getirilme kararı verilen Tuğamiraller Şafak Yürekli ile Fahri Can Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin, 8 Kasım 2010'dan itibaren Merkez Komutanlığı görevlileri tarafından ifade için adliyeye getirileceği kaydedildi. Asker ve bürokratlara şantaj amaçlı soruşturmada çok sayıda asker ve askeri öğrencinin Merkez Komutanlığı'nda talimatla ifadeleri alınmıştı. Şu ana kadar 23 kişi tutuklandığı soruşturma kapsamında emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Tümamiral Mücait Şişlioğlu, Koramiral Deniz Cora, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz ile Tuğamiral Sinan Ertuğrul'un 'mağdur' sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

Fuhuş çetesi olarak başlatılan soruşturmada devletin güvenliğine ilişkin gizli belgelerin ortaya çıkmasının ardından soruşturma boyut değiştirmiş ve 'fuhuş' bölümü dosyadan ayrılarak görevsizlik verilmişti. Soruşturma kapsamında TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı bazı şüphelilerin evinde ele geçirilen belgelerin 'Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler' olduğuna dair rapor göndermişti.