KASİF, KOBİ'lere eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) tarafından uygulanan 'KOBİ Danışmanlığı Projesi' KASİF Başkanlar Kurulu'nda masaya yat

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) tarafından uygulanan 'KOBİ Danışmanlığı Projesi' KASİF Başkanlar Kurulu'nda masaya yatırıldı. KASİF Başkanı Osman Reis, "Kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine ve kayıt dışı istihdamla mücadeleye ciddi şekilde katkıda bulunmak istiyoruz." dedi.

KASİF'e bağlı Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Amasya, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane illerinde faaliyetlerini sürdüren dernek başkanları ile genel sekreterleri My House Hotel'de bir araya gelerek 'KOBİ Danışmanlığı Projesi' hakkında bilgilendirildi. Türkiye'nin en önemli problemlerinden birinin 'kayıt dışı istihdam' olduğunu belirten Reis, söz konusu proje ile KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılması suretiyle kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine ve kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda bilinç düzeyinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre Accession-IPA)'nın 'İnsan Kaynaklarını Geliştirme' bileşeni kapsamında 'Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki Hibe Programı' geliştirildiğini aktaran Reis, "AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen bahse konu hibe programı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülüp izlenmektedir. KASİF olarak bu program kapsamında sunduğumuz 'KOBİ Danışmanlığı Projesi' kabul edilerek Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) ile sözleşme imzalanmıştır. 12 ay sürecek olan projenin toplam bütçesi 293 bin Avro olup, bu tutarın 29 bin 300 Euro'luk kısmı KASİF'in eş finansman katkısıdır. Bu proje ile Samsun'daki KOBİ'lerin rekabet güçlerinin arttırılmasına, kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda bilinç düzeyinin geliştirilmesine ve kayıtlı istihdamın artırılmasına katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz." dedi.

KASİF tarafından yürütülen projeye Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası proje ortağı olarak destek verdiğini de kaydeden Reis, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avrupa Birliği başta olmak üzere, projeye destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek, projenin KOBİ'lerin gelişmesine, kayıt dışı istihdamın azalmasına ciddi katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

"KOBİ DANIŞMANLIIĞI PROJESİ'NİN GETİRİSİ NE OLACAK?"

KASİF'in 'KOBİ Danışmanlığı Projesi'nin üç önemli ayağı bulunuyor. Samsun ilinde imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ'lere satış ve pazarlama, dış ticaret, yönetim ve organizasyon, iletişim konularında 132 saat eğitim vererek işletmelerin yönetim ve organizasyon kapasitesinin gelişmesine katkı sağlayacak.

İkinci olarak ise KOBİ'lere mevcut kredi, hibe ve desteklerden yararlanma sürecinde danışmanlık yaparak işletmelerin rekabet güçlerinin artmasına katkı sağlayacak. Bunun için de KASİF tarafından görevlendirilen "KOBİ Danışmanları" firmalara ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti sunacak. Projenin üçüncü ayağında 2008 yılı verilerine göre kayıt dışı istihdam oranı yüzde 65,5 olarak gerçekleşen Samsun'da yerel kampanya düzenlenerek kayıtlı ekonomi ve kayıtlı istihdamın artırılması ve kayıt dışı kesimin küçülmesi hususunda bilinç oluşturulmasına katkı sağlanacak.