İzsu Kışa Hazır

Yağışların doğuracağı muhtemel sıkıntıları ortadan kaldırmak için yılın 12 ayı aralıksız çalışan İZSU ekipleri, yılbaşından bu yana tam 312 kilometre uzunluğunda kanal temizliği gerçekleştirdi

İzsu Kışa Hazır
Yağışların doğuracağı muhtemel sıkıntıları ortadan kaldırmak için yılın 12 ayı aralıksız çalışan İZSU ekipleri, yılbaşından bu yana tam 312 kilometre uzunluğunda kanal temizliği gerçekleştirdi. 98 derede temizlik çalışması yapıldı ve 227 bin ton malzeme çıkarıldı. Izgaralar da sürekli temizlenerek yağışlara hazır hale getirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü, yağışlı mevsimlere kenti hazırlamak için ızgara, kanal temizliklerini yılın on iki ayı aralıksız sürdürüyor. 2010 yılı Ocak ayından bu yana 118 kilometre uzunluğunda sıra ızgara, 312 kilometre uzunluğunda kanal temizliği gerçekleştiren İZSU Genel Müdürlüğü, 2751 adet ızgara kolu ve 70 bin adet ızgara temizledi. 2010 yılında yağışlarda sıkıntı yaşanan noktaları tespit ederek yeni yağmursuyukanalları döşeyen İZSU, 26 kilometre uzunluğunda yağmursuyu kanal alt yapısı oluşturulurken, çalışmayan kanalları da yeniledi. 32 kilometre uzunluğunda yeni kanal şebekesi döşenirken, 6 kilometre uzunluğunda da dere ıslahı yapıldı. İZSU, 2011 yılında yağışlarda oluşabilecek taşkınları önlemek ve çevre düzeni sağlamak için 66.5 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapmayı planlıyor. Yine aşırı yağışlar nedeniyle biriken yağmur sularının toplanıp dere ve denize ulaşmasını sağlamak için 55 kilometre uzunluğunda yağmursuyu kanalı döşenmesi hedefleniyor. Ayrıca İZSU, 2011 yılında 165 kilometre uzunluğunda da kanal şebekesi döşeyecek.
İZSU Genel Müdürlüğü, 6.5 milyon TL'lik yatırımla yol seviyesinden düşük kaldığı için araç ve yaya trafiğini olumsuz etkileyen kanalizasyon baca kapakları ve yağmursuyu ızgaralarını kısa sürede yol seviyesine getirmeyi başardı. Çalışmalar çerçevesinde kent içinde toplam 4 bin adet baca kapağı yükseltildi, 11 bin 500 adet de ızgara, asfalt seviyesine getirildi. Ayrıca Ağustos ayında başlayan çalışmalar kapsamında kent genelinde kırılan veya çalışmayan tekli yağmursuyu ızgarası (ızgara ile kanal hattı arasında) ile bina kolu (kanal hattı ile ev bağlantısı arasındaki) bağlantılarını da yeniliyor. Yenileme çalışması Menemen, Urla, Seferihisar, Gümüldür, Menderes, Torbalı, Bayındır, Selçuk, Aliağa, Foça ve Kemalpaşa ilçelerinde de devam ediyor. İZSU, bu çalışma için de 273 bin TL'lik yatırım yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Gümrük Pompa İstasyonu ile Bayraklı Pompa İstasyonu arasında evsel atıksu taşıyan kolektörlerin içini koruyan HDPE (membran) malzemelerin zamanla parçalanması nedeniyle ortaya çıkan tıkanıklığı gidermek için yaptığı çalışmaları yaz ayında tamamladı. Bu hattın Gıda Çarşısı içinden başlayarak Mürselpaşa İtfaiye arkasına kadar süren 2 bin 254 metrelik bölümünde yapılan temizlik çalışması kapsamında 450 kamyon atığa eş değer (1 kamyon 20 ton) 9 bin ton malzeme çıkarıldı. Evsel atıkları taşıyan kolektörün içinden çeşitli yollarla hattın içine giren kum, çakıl, taş ve membran malzemeyle birlikte onlara takılan tonlarca bez, halı, battaniye ve lastik çıkması da şaşkınlık yarattı. Oldukça zor şartlarda yürütülen çalışma, 2 adet 2.20 metre çapındaki kolektör hattının içinde gerçekleştirildi. Derelerde gerçekleştirdği ıslah ve temizlik çalışmalarıyla, geçtiğimiz kış aylarında yaşanan yoğun yağışların kent içinde sıkıntısız bir şekilde atlatılmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kış için de önlemlerini aldı. İZSU Genel Müdürlüğü yıl boyunca dereleri temizleyerek kışa hazırladı. 98 derede temizlik yapan ekipler, 227 bin ton malzeme çıkardı. Meles, Arap, Manda ve Mavişehir derelerinin dibinde biriken balçıkları temizlemek ve Körfez'e kum-çakıl girişini önlemek için yoğun temizlik çalışmaları gerçekleştirildi. Derelerin ağzı yine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi sedde ile kapatılıp içindeki su boşaltıldı ve derenin içindeki çamur yine uzun bomlu kepçe ile temizlendi.
Sadece Meles Deresi'nden 20 bin, Arap Deresi'nden 5 bin, Manda Deresi'nden 6 bin, Mavişehir Deresi'nden 4 bin, Narlıdere Köroğlu Deresi'nden 6 bin ton mazleme çıkarıldı.
KENT MERKEZİNDE TEMİZLİK ÇALIŞMASI YAPILAN DERELER:
Gaziemir Yobaz, Aktepe, Emrez, Güzelbahçe Alibey, Kunduz, Çamlıçay, Narlıdere Yağçay, Alionbaşı, Dino, İbrahim Ağa, Karakaya, Köroğlu, Konak Arap, Yeşildere, Meles, Çitlenbik, Üçkuyular Çakalburnu, Balçova Hacı Ali Ahmet, Ilıca, Karabağlar Uzundere, Karşıyaka Bostanlı, Mavişehir, Ağır Kuyu, Balatçık, Yamanlar, Manda, Bornova Homeros Vadisi, Kartalkaya, Laka, Çiğli Harmandalı, Maltepe, Sasalı dereleri.
Çevre yerleşimlerde temizlik çalışması yapılan dereler: Kemalpaşa Ören, Torbalı Ayrancılar, Foça Koca Menetler köyü, Malaçayı, Bucak, Foça, Göktepe, İncirli Ayıl, Bağarası, Kozbeyli, Musabey, Ürkmez Özdere, Sakızağacı, Ürkmez, Tokmaz, Büyük Azmak, Urla Zeytinalanı, Çakallar, Çamlıçay, İskele, Kalabak, Tabaklar, Tabaklar Deresi Yan Kolu, Binkonutlar yanından geçen dere, Adayolu Yanı, Pınar, Menemen Eski Gediz Yatağı, Koyundere, Seferihisar Kocaçay, Ayıplı Pınar, Camir Kebir Mah., Kocaçay Deresi Kolu, Akarca Mah., Cengiz Sayısı, Turabi Mah., Menderes Orhanlı, Arap Yeli, Menderes Merkez, Kubilay, Görece Köyü, Gaziosmanpaşa Mah., Şaşal Köy, Ataköy, Torbalı Torbalı Mah., Ayrancılar İnönü Mah., Ayrancılar Elmalıklı Mah., Ayrancılar İhlas Mah., Çaybaşı, Çakırbeyli Köyü, Özbey, Karakuyu Mah., Kemalpaşa Yolu, Yedi Eylül Mah, Yeniköy, Aliağa Toki evleri yanından geçen dere, Çıtak Köyü, Helvacı Köyü, Çakmaklı, Bayındır Canlı Ulalı Mah., Furunlu Köyü, Yakapınar Köyü ve Selçuk Atatürk Mah., İsabey Mah., Cumhuriyet Mah. Ve Zafer Mah. dereleri.
İzmir Körfezi'ne kuzey kıyılarından boşalan 4 dere ağzında İZSU tarafından denizden Mart ayında başlatılan temizlik çalışmaları devam ediyor. Yağışlı kış dönemi öncesinde dere ağızlarının açılarak akış kapasitesinin arttırılması ve dere ağızlarında biriken çamurların kaldırılması amacıyla başlatılan çalışmada Eylül sonu itibariyle 250 bin ton çamur çıkarıldı.
Bostanlı Deresi'nin denize açıldığı noktada çalışmalar tamamlandı. Halen Mavişehir yanından geçen Maltape Deresi ağzında temizlik çalışmaları devam ediyor. Deniz taramalarında kullanılan büyük kepçe ile derelerin karadan ulaşılamayan ağız bölümünde birikmiş olan katı maddelerin alınması amaçlanıyor. Dere ağzı temizlikleri, Atatürk Organize Sanayi Kanalı Deresi, Çamaltı Tuzlası yakınındaki Eski Gediz nehir yatağı ile Harmandalı Deresi olarak adlandırılan eski Gediz nehir yatağın denize bağlantı noktalarında sürdürülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mavişehir'de yağışlarda sıkıntı yaşanmaması için 2009 yılında 1.7 milyon TL tutarında yatırım yaptı.
Büyükşehir Belediyesi, 1997 yılında yapılan proje hatası nedeniyle sorun haline gelen alanda, bölgenin planlama yetkisine sahip olan TOKİ ile imzaladığı protokol çerçevesinde hazırladığı projeyi uyguladı. Karşıyaka-Mavişehir'de "Mavişehir II. Etap Yağmursuyu Kanalı ve Terfi İstasyonu İnşaatı" projesi doğrultusunda, öncelikle kabaran deniz suyunun konut alanlarına girmesini engellemek amacıyla denizin önünde sedde oluşturuldu. Ardından bin 221 metre uzunluğunda yağmur suyu kanalı ızgaraları döşendi. Terfi istasyonu oluşturularak İsviçre'de özel olarak üretilen ve saniyede 2700 litre suyu kademeli olarak pompalayacak kapasitede 4 pompa yerleştirildi. Pompalardan çıkan suyun denize iletilmesi için trapez kesit yapıldı. Terfi istasyonun yanına bir de jeneratör binası kuruldu. Büyükşehir'in uyguladığı proje ile yağmur suları eksi 3.10 metre kotunda toplanarak seddeden trapez kanala, oradan da denize deşarj ediliyor. Projenin devreye girmesi ile birlikte Mavişehirliler yağışlarda rahat bir nefes alırken, 30 yılın rekor yağışlarının alındığı 18 - 19 Ekim tarihlerinde yaşanan bazı sıkıntıların, aşırı yağışlardan kaynaklandığı bildirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kısa süreli fırtına ile birlikte etkisini gösteren yağışlar, lodos ve deniz kabarması sonucu özellikle ev ve işyerlerinin etkilendiği Karşıyaka Yalı Caddesi'nde yaşanan sıkıntıları önlemek için planladığı acil eylem planını hayata geçirdi. Kabaran deniz suyunu tahliye amacıyla yağışlarda sürekli bölgede pompa çalıştırmak zorunda kalan İZSU Genel Müdürlüğü, soruna kalıcı çözüm bulabilmek için öncelikle Karşıyaka Yalı Caddesi'ndeki ızgaraların deniz çıkışını kapattı. Su taşkınlarının yoğun olarak yaşandığı Karşıyaka Yelken Kulübü, Cemal Gürsel Caddesi Kavşağı (Bostanlı Vapur İskelesi bölgesi) ve Dokuz Eylül Polikliniği'nin bulunduğu alana yeni yağmursuyu kanalı döşendi. 2010 yılı Ocak ayında başlayan çalışmalar kısa sürede tamamlandı ve 545 metre uzunluğunda yağmursuyu kanalı döşenerek gelen suların pompa istasyonuna iletilmesi sağlandı. Karşıyaka Yelken Kulübü önünde toplam 160, Bostanlı Vapur İskelesi bölgesinde 250 ve Dokuz Eylül Polikliniği bulunduğu alanda 135 metre uzunluğunda kapalı sistem yağmursuyu kanalı döşendi. Yağışlarda sistemin sağlıklı bir şekilde çalıştığı tespit edildi.