Beceri 10'un Trabzon Ayağı Başladı

TTSO (Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası) Başkanı M

TTSO (Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 5 Yıl içinde 1 milyon kişinin mesleki eğitim alarak özel sektöre ve iş hayatına kazandırılmasına yönelik "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM)" projesinin Trabzon'da uygulanmasının önemli olduğunu vurguladı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen " BECERİ'10" projesinin Trabzon ayağı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda başladı.
Başkan Hacısalihoğlu Trabzon iş dünyası ve oda olarak projeye destek verdiklerini söyledi.
Projenin tanıtımımla ilgili konuşan Trabzon Vali Yardımcısı Hüseyin Ece, projenin hayata geçmesi ile iş aleminin arzu ettiği personeli yetiştirileceğine işaret ederek çalışma hayatının gerçeklerine uygun nitelikli eleman yetiştirilmesinin önemine dikkat çekti.
Ece, "Bu alanda milli eğitimde yetiştirilen gençlerin iş dünyasındaki ihtiyaçları karşılayıp, karşılamadığı konusundaki mevcut şikâyetlerde giderilecektir. "diye konuştu.

TRABZON 19 PİLOT İL ARASINDA
Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, proje kapsamında pilot bölgedeki 111 okulun donanım ihtiyacının karşılanacağını belirterek mesleki eğitim seviyesinin teknolojik yenilikler ile geliştirileceğini söyledi. Özkan, aralarında Trabzon'unda bulunduğu 19 pilot ilde işgücü yetiştirme analizleri merkezi model oluşturma çalışmalarının yürütüldüğünü ifade ederek, "Proje kapsamında 2010 yılında 111 okulun donanımı, 2 bin 84 eğitmenin eğitimi ve TOBB ETÜ danışmanlık bedeli olarak yaklaşık
94 milyon TL harcama yapılacak. 2011 yılında ise 25 milyon TL lik harcama olmak üzere toplamda iki yılda 119 milyon TL kaynak kullanılması planlandı.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı üyesi Prof.Dr. Serdar Sayan ise Türkiye'nin 2008 yılında başlayan krizi fırsata çevirmesi gerektiğini ifade ederek bunun yolunun da istihdam yapısını yenilemekten geçtiğini kaydetti.
1990'larda Asya krizinde Güney Kore'nin bunu başardığını, Türkiye'nin de Güney Kore örneğini benimseyerek işgücünü teknolojik kuvvete dönüştürebileceğini belirten Sayan, projenin bu alanda önemli bir adım olduğunu kaydetti.
Kamu - özel sektör ortaklığına da önemli bir işbirliği oluşturan projenin gelişen ve zenginleşen Türkiye'de ortaya çıkan yeni meslekleri, ihtiyaçları karşılayabilecek bir iş gücü oluşturacağına inandığını belirten Sayan, " Bu yaz aşırı sıcaklar klima satışlarını artırdı. Ancak yeteri kadar klima montajında çalışacak elemanın olmaması sıkıntıya neden oldu. Bu alanda işgücü açığı var iken, diğer yandan da bozulan radyo ve televizyon tamircisine ihtiyaç kalmadı. Çünkü artık Türkiye zenginleşti, tamir
yerine yenisini almak daha uygun fiyatlar ile gerçekleşiyor. ABD bunu 20 yıl önce yaşamıştı. Türkiye ise bugün yaşıyor. Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri işsizlik sorunudur. Türkiye'de yaklaşık 2,5 milyon kişi işsiz. Ancak, işsizlik bir sorun iken, aynı zamanda firmalar da nitelikli eleman bulma sıkıntısı çekmektedir. İşsizlere, firmaların ihtiyaçlarına göre eğitim verilmesi, işsizlerin mesleki bilgi-becerilerini geliştirecek, istihdam edilebilmelerini kolaylaştıracak ve işsizlik sorununu
azaltacaktır. Bu amaçla, 20 Temmuz 2010 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından BECERİ'10 projesi kamuoyuna duyurulmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen BECERİ'10 projesinin temel amacı, işsizlere firmaların ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim verilmesi ve mesleki bilgi ve beceri
kazandırılmasıdır. Ayrıca, günümüzde Türkiye İş Kurumu tarafından verilmekte olan mesleki eğitim faaliyetlerinin firmaların ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi ve etkinliğinin artırılması, meslek liselerinin alt yapılarının yenilenmesi ve eğiticilerin gelişen teknolojiye uyumunun artırılması, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları'nın daha işlevsel hale getirilmesi, Odalar ve işverenlerin mesleki eğitim sisteminin yönetimine katılımının artırılması da projenin diğer amaçları arasında yer almaktadır" dedi.
(BK-Y)