Ameliyatta embolisi atan 6 yaşındaki çocuk öldü

At tepmesi sonucu bacağı kırılan 6 yaşındaki Erkan Demir, kaldırıldığı Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nde ameliyata alındı. Demir, ameliyat

At tepmesi sonucu bacağı kırılan 6 yaşındaki Erkan Demir, kaldırıldığı Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nde ameliyata alındı. Demir, ameliyat esnasında emboli atması sonucu yaşamını yitirdi.

Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Suçatağı köyünde tarlada çalışan babası Haydar Demir'e yardıma giden ilköğretim birinci sınıf öğrencisi Erkan'a atlar çifte attı. Aldığı darbe ile sağ bacağı kırılan Demir, babası tarafından Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Burada ameliyata alınan Demir, aniden solunum durması sonucu vefat etti. Demir'in cesedi ailesine teslim edilmek üzere hastane morguna kaldırıldı. Küçük çocuğun cesedi otopsi yapılmak üzere daha sonra Aziziye Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yazıcı, kesin ölüm nedenin belirlenmesi için cesetten aldığı parçaları Trabzon Adli Tıp Kurumu'na gönderdi. Yazıcı, ölüm nedeninin emboli atmasına benzediğini kaydetti.

9 çocuk babası olan Haydar Demir, çocuğunun doktor ihmali ya da hatası sonucu ölmesinin kesinleşmesi halinde ameliyatı yapan ortopedi doktoru Serkan Aykut hakkında davacı olacağını söyledi. Baba Demir, "Çocuğumun bacağı kırıldığı için Bingöl Devlet Hastanesi'ne götürmeden doğrudan Erzurum'a getirdim. Oğlumu ameliyata aldılar, ölüsünü teslim ettiler. Eğer doktor hatası ya da ihmali varsa davacı olacağım. Doktorların yapacağı bir şey de kalmamışsa da ona da yapılacak bir şey yok." diye konuştu.

Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Fazlı Erdoğan ise, Erkan Demir'in ameliyat sonrasında emboli atması sonucu yaşamını yitirdiğini ileri sürdü. Erdoğan, uzun kemik kırıklarında ya da yaşlılarda kalça kırıklarında uzun süreli ameliyatlarda emboli atması riski bulunduğunu ve buna çağdaş tıbbın bir çare bulamadığını öne sürerek, "Erkan Demir'in bacağında uzun kemik kırıkları oluşmuş. Uzun kemik kırıklarında en çok korkulan sorun emboli atması denilen pıhtı ya da yağ atması sonucu beyin ya da akciğerde damarın kapanarak ani ölüm vakasının yaşanmasıdır. Erkan çocuğumuzda da büyük bir olasılıkla böyle olmuştur. Ancak kesin sonuç yine da otopsi raporunda belli olacak." diye konuştu.

Otopsinin ardından Erkan Demir'in cesedi defnedilmek üzere ailesine teslim edildi.

EMBOLİ ATMASI NEDİR?

Vücudun başka damarında meydan gelen kan pıhtısı veya pıhtının akciğer ya da beyindeki damarı tıkamasıyla meydana gelir. Genellikle ölümle sonuçlanır.