Ahmet Türk Ve Aysel Tuğluk, Milletvekilliklerinin İadesini İstiyor

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Anayasa Mahkemesi kararıyla milletvekillikleri düşen Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk'ün üyeliklerinin devamı konusunda Meclis Başkanlığı'na yarın başvuru yapacağını duyurdu

Ahmet Türk Ve Aysel Tuğluk, Milletvekilliklerinin İadesini İstiyor
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Anayasa Mahkemesi kararıyla milletvekillikleri düşen Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk'ün üyeliklerinin devamı konusunda Meclis Başkanlığı'na yarın başvuru yapacağını duyurdu. Kaplan, "Bu yeni durum karşısında, geçmişe dönük değil ileriye dönük olarak üyeliğin devamını talep ediyoruz" dedi.

Kapatılan DTP'nin yasaklı milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin iadesi konusunda girişim başlatıldı. DTP kapatılınca milletvekillikleri düşen Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, 12 Eylül'de Anayasa değişikliklerinin kabul edilmesiyle milletvekilliği hakkını yeniden kazandıkları gerekçesiyle Meclis Başkanlığı'na başvurmaya hazırlanıyor. Türk ve Tuğluk'un iade girişimlerine öncülük eden ve işlemleri yürüten BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis'te yaptığı açıklamada Meclis Başkanı'ndan randevu aldığını, yarın saat 10.00'da resmi dilekçeyi Meclis Başkanı'na sunacağını ve neden geri dönmeleri gerektiğini anlatacağını söyledi. Anayasa Mahkemesi'ni daha önce kapatma kararıyla birlikte Türk ve Tuğluk hakkında Anayasa'nın 84. maddesine göre üyeliğin düşürülmesi kararı verdiğini hatırlatan Kaplan, 84. maddenin 12 Eylül'de değiştirildiğine işaret etti. Milletvekillerinin, halkın özgür iradesiyle bir yasama dönemi için seçildiğine dikkat çeken Kaplan, 2007'de seçilen milletvekillerinin seçildikleri dönemin devam ettiğini söyledi. Bu yeni durum karşısında, geçmişe dönük değil ileriye dönük olarak üyeliğin devamını talep ettiklerini kaydeden Kaplan şunları söyledi:

"Geçmişe şamil uygulama, aslında ceza hukukunun evrensel kuralıdır. Üyelik düşmesi de bir cezadır ama o dar yorumculara karşı şunu çok net koyuyoruz. Bu vekalet ilişkisi, bir mahkeme kararıyla istisnai olarak kesilmiştir. Yasama dönemi devam ediyor ve bu devam eden yasama dönemi için yarın itibarıyla vereceğimiz dilekçede, bu andan itibaren bağımsız milletvekili olarak görevlerine devamını talep edeceğiz. Meclis Başkanlığı'nın, nasıl ki daha önce kısa karar tebliğ edildiğinde 'üyelik düştü' diye bir açıklaması olduysa, yine Meclis Başkanlığı'nın, kendi iradesiyle, Meclis'e geri dönüşlerinin mevcut Anayasa değişikliği ile yapıldığı bildirimini Meclis'e sunuş biçiminde getirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda Meclis Başkanlığı ne yapar onu yarın öğreneceğiz. Bu konu o kadar karmaşık değil. Çok nettir. Bu Anayasa değişikliği, bundan itibaren ileriye dönük uygulanır. Sayın Türk ve Tuğluk'un geri dönüşlerinin önünde hiçbir engel kalmamıştır diye düşünüyoruz."

Milletin milletvekillerini seçerken bir dönem için vekalet verdiğini söyleyen Kaplan, bu konuda Türkiye'nin AİHM'e mahkum olduğunu hatırlattı. Geçmişe gitmediklerini, ileriye baktıklarını belirten Kaplan, "Yasama dönemi devam ediyor. Milletin verdiği vekalet de bu nedenle devam ediyor" dedi.

'Yargının kararını Meclis Başkanlığı ortadan kaldırabilir mi?' sorusuna Kaplan şu karşılığı verdi:

"Yeni bir Anayasal durum söz konusudur. Anayasa'nın üstünde mi yargı? Hiç kimse Anayasa'nın üstünde değil."

Aysel Tuğluk'un yarın İmralı'da bölücü örgüt elebaşı Abdullah Öcalan'la yapacağı görüşmeye ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Kaplan, çatışmasızlık sürecinin sağlanması konusunda herkesin üzerine düşen sorumluluklar bulunduğunu söyledi. Demokratik Toplum Kongresi bu konuda etkili olabilecekse bundan mutluluk duyacaklarını ifade eden Kaplan, siyaset kurumunun biraz daha vicdani davranması gerektiğini dile getirdi.

'Ateşkesin devam edeceğine inanıyor musunuz?' sorusu üzerine Kaplan, siyasetçilerin görevinin barış ve huzuru sağlamak olduğunu belirterek, "Bizim Meclis'te olmamızın nedeni budur. Halkın talebi budur" diye konuştu.