Türkiye'nin en büyük doğalgaz dönüşüm santrali hizmete girdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Türkiye'nin en büyük doğalgaz dönüşüm santralini hizmete açtı.
Başbakan Erdoğan, Balı
Başbakan Erdoğan, Balıkesir programı kapsamında ilk olarak Bandırma ilçesinde Sabancı Holding ve Avusturyalı enerji devi Verbund ortaklığında 2 yıl önce temeli atılan Türkiye'nin en büyük doğalgaz dönüşüm santrali olan Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nin açılış törenine katıldı.
Öğle saatlerinde helikopterle ilçeye gelen Başbakan Erdoğan'a; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da eşlik etti. Açılış törenine; Enerji Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Verbund CEO'su Wolfgang Anzenruber de katıldı.
Törende konuşan Verbund Ceo'su Wolfgang Anzengruber, kriz döneminde dahi yatırımlarını aksatmadan sürdürdüklerini söyledi. Türkiye'nin en büyük ve en verimli santrali olarak uluslararası standartlarda hizmet verecek olan Enerjisa Bandırma Kombine Çevrim Santralini en hızlı bir şekilde tamamlamayı başardıklarını açıklayan Anzengruber, "Bu başarı da, hızlı büyüyen Türk ekonomisinin ve serbestleşen enerji piyasasının çok önemli rolü vardır." dedi.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, 2015 yılında EnerjiSA'nın toplam 5 bin megavat kurulu güce ve en azından 6 milyon aboneye ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.
Güler Sabancı, onurlu ve gururlu bir gün yaşadıklarını belirterek, "Burada Sayın Başbakanımıza özel teşekkürlerimiz var. İki yıl önce kendisine 'Bandırma'da böyle bir proje yapacağız, temel atmaya gelir misiniz?' dedim. 'Siz yapın da ben açılışa geleyim' dedi. Her zamanki gibi Sayın Başbakanımıza sonsuz teşekkürlerimiz var. 2015 yılında EnerjiSA'nın toplam 5 bin megavat kurulu güce ve en azından 6 milyon aboneye ulaşmasını hedefliyoruz. Bununla Türkiye elektrik piyasasının yüzde 10'una ulaşmayı hedefliyoruz. Bu şimdiki hedefimiz ama bütün bunların özünde Türkiye elektrik piyasasının bir lideri olmak istiyoruz. Objektif, şeffaf ve doğru yönetileceğine dair hükümetimizin serbest piyasaya gösterdiği güvene ve desteğe inanıyoruz. Ben bu projeye 'Bandırma-1' diyorum, inşallah 'Bandırma-2'yi de yapmak istiyoruz. Bugün burada 'Bandırma-1'i açarken inşallah, 'Bandırma-2'nin de en azından fiziki temelini atmış olacağız. Bu projeyi 550 milyon avroya gerçekleştirdik. Bu doğalgaz santrali, bugün Türkiye'nin mevcut gücünün yüzde 2'sine tekabül ediyor." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız da, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun Rize İkizdere Havzası'nda 22 tane projenin bulunduğu HES bölgesini SİT alanı ilan ettiğini belirterek, "Öncelikle İkizdere ve Rize'ye hayırlı uğurlu olsun diyorum. Ama aynı zamanda doğal gaz aldığımız ülkeler için de hayırlı uğurlu olsun. Çünkü buradan üretemediğimiz elektriği yaklaşık 500 milyon metreküp civarında, bizim 5 ayrı ülkeden doğal gazı daha fazla almamızı sağlayacak. Türkiye'nin büyüme hızını karşılayabilecek olan yatırımları yapmak açısından takriben 5.5 milyar dolar civarında yıllık yatırım yapacağız. 2023 yılına kadar Türkiye'nin şu andaki mevcut yatırımlarını iki katına çıkaracak bir portföy düzenliyoruz. Yalnızca dağıtım özelleştirmesinden kaynaklanan gelir yaklaşık 10,5 milyar dolar civarında. Yıl sonunda inşallah bunu 13 milyar dolarla bitirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 3.3'ÜNÜ KARŞILAYACAK
Başbakan Erdoğan da, tesisin yapılmasına başlandığı 1 Ağustos 2008'den kısa bir süre sonra ABD merkezli küresel krizin ortaya çıktığını hatırlatarak, Sabancı ve Verbund'un krize aldırış etmeden, krizi fırsata çevirerek, 550 milyon euroluk yatırımı Türkiye'ye kazandırdıklarını söyledi.
Tesisin Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 3,3'ünü karşılayacağını ve yüzde 59 çevrim oranıyla örnek bir tesis olduğunu kaydeden Erdoğan, EnerjiSA 'ya bu tesis ve Fen lisesi ile yurt binalarının yapımı için teşekkür etti.
Başbakan Erdoğan Türkiye ekonomisinin 2002 sonrası 7 yılda 4.3'lük büyüme kaydettiğini, sanayinin de yüzde 4,9 oranında büyüdüğünü ifade ederek, küresel kriz döneminde kısmı daralmanın ardından yeniden büyüme sürecine girildiğini kaydetti.
Ekonomide ve sanayideki büyümenin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini ve bu miktardaki büyümenin enerjiye olan talebi arttıracağına dikkati çeken Erdoğan, "2002 sonunda elektrik enerjisinde Türkiye'nin kurulu gücü 32 bin megavat idi. Şu anda kurulu Türkiye'nin gücü 47 bin 700 megavattır. 2002 sonunda 131 milyar kilovat/saat elektrik tüketimi varken 2009 sonunda 198 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşti. 2010 yılı sonu tahminimizde 209 milyar kilovatsaattir. Enerji sektöründe 25 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Türkiye şu anda kurulu güç itibarıyla Avrupa'da 6'ıncı sırada, 2020 yılına kadar üretim talebi iki katına çıkacak. Yüzde 6'lık büyüme hedefledik. Bu oranla 2020 yılında Avrupa'da en büyük üçüncü kurulu gücüne sahip olacak." dedi.
Konuşmaların ardın Güler Sabancı, Başbakan Erdoğan'a günün anısına bir plaket takdim etti.
Daha sonra açılış kurdelesinin topluca kesilmesinden sonra tesisi gezen Başbakan Erdoğan, çalışan işçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Güler Sabancı'dan üretim hakkında bilgi alan Başbakan Erdoğan çalışanların çocuklarına hediyeler dağıttı.
Erdoğan, Bandırma'da EnerjiSA tarafından yaptırılan Fen Lisesi ve öğrenci yurdu ile Devlet Hastanesi'ni hizmete açtı. 416 öğrenci kapasiteli lise binası ile 106 kişilik öğrenci yurdunu hizmete açan Erdoğan, okulun velilere ve öğrencilere hayırlı olmasını diledi.
Erdoğan, okul yanındaki kapalı spor salonun da en kısa sürede tamamlanıp devreye alınacağını bildirdi. EnerjiSA tarafından 6 ayda yaptırılan yurt ve lisenin 5,5 milyon liraya mal olduğu öğrenildi. Erdoğan, daha sonra Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile beraber okulu gezdi.