Küba 5 siyasi mahkumu bırakıyor

Küba hükümeti, 5 yeni siyasi mahkumun serbest bırakılmasına onay verdi.

Başkent Havana'daki Katolik Kilisesi, 2003'te hapsedilen 52 kişilik grupta yer almayan Juana Maria Nieves, Domingo Ozuna, Juan Francisco Marimon, Misael Mena ve Jose Luis Ramil'in serbest bırakılmalarına ilişkin sürecin başladığını, bu mahkumların cezaevinden çıktıktan sonra İspanya'ya gönderilmeyi kabul ettiklerini duyurdu.

Küba hükümeti, Katolik Kilisesinin araya girmesiyle Temmuz ayında 2003'te mahkum olan 75 muhalif grubun 52'sinin serbest bırakılmasına yeşil ışık yakmış, bu yılın Sakharov ödülü alan Guillermo Farinas da, bu haberin ardından 135 gün sürdürdüğü açlık grevine son vermişti. Bu çerçevede 39 muhalif cezaevinden çıktı ve İspanya'ya gitti, ancak 13 mahkum sınır dışı edilmeyi kabul etmediği için hala hapiste bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu, 2010 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülünü, Kübalı muhalif Guillermo Farinas'a verdi.

Eski asker, gazeteci ve psikolog Farinas, aralarında internete konan yasak da olmak üzere ülkesinde çeşitli alanlardaki insan hakları ihlallerini protesto etmek için son yıllarda 20'nin üzerinde açlık grevi düzenlemişti.

Avrupa Parlamentosu, 1988 yılından bu yana, her yıl "insan hakları ve demokrasi mücadelesine önemli katkılar yapmış kişi ya da kurumlara" Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülünü veriyor.