Uzmanlardan kalite yorumu: İki günü bir olan zarardadır

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Kalite Derneği (KALDER) Bursa Şube Başkanlığı tarafından düzenlenen '3. Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Kalite Derneği (KALDER) Bursa Şube Başkanlığı tarafından düzenlenen '3. Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme Konferansı'nda kalitenin önemine vurgu yapıldı.

Çok sayıda davetlinin katıldığı konferansın açılışında konuşan BTSO Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, 'İki günü bir olan zarardadır' düsturuyla hareket etmenin önemli olduğunu kaydetti. Mutluluk ve bilgelikten yoksun kalmamak isteyenlerin sık sık değişmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, şunları söyledi:

"Dünya değişiyor. Ekonomi ve teknolojideki değişimleri bir kenara bırakın. Bundan 20 yıl öncesine kadar dünya nüfusunun neredeyse yarısının dünyanın diğer yarısıyla irtibatının olmadığını, ancak şimdi duvarların yıkıldığını görüyoruz. Yeni dönemin kazananlarının anahtar kelimesi 'sürekli iyileşmedir'. Japonlar bilgisayar, elektronik, atom, genetik gibi önemli alanlarda hemen hiçbir önemli teknolojinin mucidi değildir. Ancak bu teknolojilerin en iyi uygulayıcıları yine Japonlar olmuştur. 'İki günü bir olan zarardadır' düsturuyla yaşamayı ilke edinmiş Türk girişimcisi bilimsel anlamda sürekli iyileştirme ve toplam kalite yönetimi sistemleriyle 1990'lı yıllarda tanıştı. Ancak şu anda gelinen nokta sevindirici gelişmelere sahne oluyor."

KALDER Bursa Şube Başkanı M. Emin Direkçi ise bireyin, toplum hayatındaki sorumluluklarını yerine getirememesinden sıkıntı doğacını belirterek, "Gelişmek için sürekli iyileştirme gereklidir ve tüm ekip bu sürece dahildir. Bu kuruluşlar da sürekli iyileştirme yaşamın bir parçasıdır ve takım çalışması esastır. Sadece değişmek yeterli ve güvenli değildir. Önemli olan gelişerek değişmektir. Enerjilerimizi birleştirerek, uzlaşı içerisinde, birbirimizi ötekileştirmeden ülkemizdeki yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunmak bir birey olarak temel sorumluluğumuzdur." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Tofaş Dünya Klasında Üretim Yöneticisi Murat Koca, Bosch Kalite Yönetimi Sistemleri ve Kalite Metodları Kısım Müdürü Ufuk Torun ve Renault Endüstriyel Performans Departmanına Bağlı Atölye Yönetim Seksiyon Şefi Tuncel Sertel, kalite hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi.