Şanlıurfa ulaşım ve elektrik sorunlarını çözmek için kararlı

Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüşen Şanlıurfa heyeti, tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik dalgalanmalarının hem şehir merkezini hem organize sa

Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüşen Şanlıurfa heyeti, tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik dalgalanmalarının hem şehir merkezini hem organize sanayi bölgesindeki sanayicileri etkilediğini aktardı. Heyet, ayrıca sanayicinin kullandığı elektriğin çevre illerden daha pahalı olduğunu, bu sorunun giderilmesini istedi.

Şanlıurfa'nın elektrik ve ulaşım sorununa yönelik arayışlar sürüyor. Her iki sorunu bakanlıklara ulaştırmak için Ankara'ya giden heyet umutlu döndü. Şanlıurfa'da yaşanan elektrik sorunlarını ve ulaşımda demiryolu, kavşak ve çevre yolu taleplerini iletmek üzere Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin ve Evren Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mustafa Aslan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Ankara'da görüştü.

Heyet, Ulaştırma Bakanına da Karaköprü'den Evren Sanayi'ye kadar çevre yolu yapılmasını, Abide Kavşağı trafiğini rahatlatmak için proje hazırlanmasını, ayrıca demiryolu projesi konusunda yapılması gerekenleri aktardı. Görüşmelerin içeriği ve detayları hakkında bilgi veren ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, her iki bakanlıkla yaptıkları görüşmede AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cenap Gürpınar'ın devreye girdiğini ve randevu aldığını dile getirdi.

ELEKTRİKTEKİ DALGALANMA MAYIS'TA BİTİYOR

ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile yaptıkları görüşmeleri şöyle aktardı: "Sayın valimiz Nuri Okutan ve Evren Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mustafa Aslan ile Enerji Bakanımız Taner Yıldız'la yaptığımız görüşmede, elektrikte yaşanan dalgalanmanın hem sanayiciyi hem şehir merkezini hem de tarımsal sulama yapanları zor durumda bıraktığını anlattık.

Dalgalanmanın da tarımsal sulamadan kaynaklandığını, TEİAŞ yetkilerinin yaptığı bir araştırmada ortaya çıktığını bildiklerini bakanımız bize iletti. Bu sorunun giderilmesi için TEİAŞ Genel Müdürlüğü'nün çalıştığını bize aktaran sayın bakanımız Taner Yıldız, hemen yanımızda genel müdürü arayarak talimat verdi ve işi hızlandırmalarını istedi. Elektrikte yaşanan dalgalanmadan Şanlıurfa'nın Mayıs ayında kurtulacağını bakanımız bize aktardı. Şanlıurfa'nın trafo gücünün 500 megavattan 1000 megavata çıkartılacağını öğrendik. Elektrikte dalgalanma 2011 yılının Mayıs ayında yaşanmayacak. Bu güçlendirme çalışması da elektrikte dalgalanmaları bitirecektir. Sanayici elektrik dalgalanmasında ciddi sıkıntılar çekiyordu. Bu sıkıntıdan inşallah mayıs ayında kurutulacağız." dedi.

ÇEVRE İLLERE GÖRE PAHALI ELEKTRİK KULLANAN URFALI SANAYİCİNİN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki sanayicilerin çevre illere göre daha pahalı elektrik kullandığını Enerji Bakanı Taner Yıldız'a tekrar hatırlattıklarını anlatan ŞUTSO Başkanı Ertekin, bu konuda da bakanın genel müdürlüğe talimat verdiğini ifade etti.

Bakanlığın, Şanlıurfa sanayicisinin çevre illerin elektrik fiyatları ile bir orta yol bularak çözeceğini belirten ŞUTSO Başkanı Ertekin, şöyle devam etti: "Bu sorunun çözümünde ise bizim sanayicilerin elektrik fiyatları biraz düşecek çevremizdeki illerdeki elektrik fiyatları da biraz yükselerek orta yol bulunacak. Bu sorunda böylece çözülmüş olacak. Bu konuda önümüzdeki günlerde bakanlar kurulunda görüşülecek. Bakan genel müdürlerine bu yönde talimatını verdi."

ŞANLIURFA'YA DEMİRYOLUNUN GELMESİ 3-4 YILI BULUR

Heyetin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmede, Abide Kavşağı'nın çözümü konusunda altı iş merkezi olacak şekilde bir proje hazırlanması konusunda bir fikir çıktığını dile getiren Ertekin, Karaköprü'den Evren Sanayi Sitesi'ne bir çevre yolu ihtiyacının da elzem olduğunu bakana aktardıklarını anlattı.

Şanlıurfa'nın demiryolu projesinin etüt çalışmasının devam ettiğini altını çizen ŞUTSO Başkanı Ertekin, Ulaştırma Bakanı ile görüşmeleri sırasında, demiryolu projesinin gündeme gelmesi sırasında konuştuklarını şöyle anlattı:

"Demiryolu projesinin Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nden geçmesini istedik. Bakanımız bize bu projenin etüt çalışmasının devam ettiğini, etüt çalışmasının bitmesiyle de 2012 yılında ihaleye çıkılacağını aktardı. İhaleye çıktıktan sonra da 2 yıl süre ile ancak biteceğini öğrendik. Demiryolu hayata geçtiği zaman GAP denize kavuşur. Buradan Mersin Limanı'na ürünlerimiz ulaşır. Böylece nakliye maliyetleri de düşmüş olacak."