Meclis İnsan Hakları Komisyonu, cezaevlerinde inceleme yapmak üzere yeni bir alt komisyon kurdu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, cezaevlerinde inceleme yapmak üzere yeni bir alt komisyon oluşturuldu.

Komisyon Başkanı Zafer Ü

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, cezaevlerinde inceleme yapmak üzere yeni bir alt komisyon oluşturuldu.

Komisyon Başkanı Zafer Üskül, gazetecilere yaptığı açıklamada, uluslararası kuruluşların, Türkiye'deki insan hakları ihlalleri ile ilgili çok doğru bilgilendirilmediklerine dikkat çekti. Üskül, yabancı heyetlerin, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nde çok fazla mahkumiyet kararı aldığını, dolayısıyla çok fazla insan hakları ihlali olduğunu söylediklerini bildirdi. Cezaevlerinde kalan gazeteci sayısının 46 olduğunun iddia edildiğini, ancak bu sayının 19 Ekim tarihi itibarıyla 26 olduğunu bildirdi. Üskül, cezaevlerinde adi suçlar, hırsızlık ve taciz suçlarından kalan gazetecilerin de olduğunu söyledi.

Üskül, Zonguldak M Tipi Cezaevi'nde intihar eden 15 yaşındaki gençle ilgili hazırlanan raporun kabul edildiğini söyledi. ''Çocukların son günlerde yaşanan türban tartışmalarına alet edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Üskül, ''Gündemimizde böyle bir şey yoktu. O konuda ayrıca sorarsanız fikrimi söylerim. Komisyon çalışmalarımızda bu konu ele alınmadı.'' dedi.

Üskül, Adli Tıp Kurumu'nun iş yükünün çok olduğunu ve bu nedenle de raporların zaman zaman geciktiğini belirterek, ağır sağlık sorunları yaşayan kişilerin raporlarının daha hızlı verilmesini istediklerini ifade etti.